کاهش خطر آبشویی فلز-کلات به آب های زیرزمینی در خاک های آلوده به سرب با استفاده از Festuca ovina L.

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 19، شماره: 72
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-19-72_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 240
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدیه ابراهیمی

۱. Dept., of Range and Watershed Management, College of Water and Soil,Univ. of Zabol, Zabol, Iran.

محمد جعفری

۲. Dept., of Rehabilitation of Arid and Mountainous Regions, Faculty of Natur. Resour., Univ. of Tehran, Karaj, Iran.

عین الله روحی مقدم

۱. Dept., of Range and Watershed Management, College of Water and Soil,Univ. of Zabol, Zabol, Iran.

چکیده

مطالعه حاضر جهت افزایش کارایی گیاه استخراجی گونه Festuca ovina L. در خاک های آلوده به سرب با استفاده از EDTA (غلظت صفر، ۵/۱، ۳، ۵/۱+۵/۱، ۳+۳و ۶ میلی مول در کیلوگرم)، تعیین بهترین زمان برداشت گیاه به منظور افزایش جذب سرب و شیوه کاربرد EDTA جهت کاهش خطر آبشویی سرب انجام شد. نتایج نشان داد که در تیمار ۳ میلی مول حداکثر میزان برداشت سرب صورت گرفت. بنابراین در مرحله دوم، تیمار ۳ میلی مول در کیلوگرم جهت ارزیابی بهترین زمان برداشت گیاه در دوره های زمانی ۱۵ ، ۳۰ و ۴۵ روز استفاده شد. نتایج نشان داد که با گذشت زمان، غلظت سرب در بافت های گیاهی افزایش داشت و بهترین زمان جهت حداکثر جذب سرب ۶۰ روز پس از اولین برداشت است. در گام سوم جهت کاهش آبشویی سرب-کلات، غلظت ۳ میلی مول در کیلوگرم EDTA در پنج روش یکبار، دوبار، سه بار، چهار بار و پنج بار متوالی به خاک اضافه شد. نتایج نشان داد در روش پنج بار، میزان سرب خاک حداقل و در اندام های گیاهی حداکثر بود و بین غلظت فلز در اندام های گیاهی بین روش سه بار، چهار بار و پنج بار تفاوت معنی داری وجود نداشت (۵%P< ). به طورکلی، حد بهینه گیاه استخراجی F. ovina L. و کاهش آبشویی سرب در غلظت ۳ میلی مول در کیلوگرم EDTA، در کاربرد به روش پنج بار و برداشت گیاه در انتهای رشد به دست آمد.

کلیدواژه ها

Festuca ovina L, Leaching risk, Lead, Environmental pollution, EDTA., Festuca ovina L., خطر آبشویی, سرب, آلودگی محیط زیست, EDTA

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.