شبیه سازی انتشار آلودگی نفتی– مطا لعه موردی رودخانه اروند در ایران

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوفصلنامه هیدروفیزیک، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_HYDPHY-3-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 277
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

باقر بهروز

دانشجوی کارشناسی ارشد،گروه فیزیک دریا ،دانشگاه علوم وفنون دریایی خرمشهر، خرمشهر

ابوالفضل دلبری

استادیار، گروه فیزیک دریا،دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

محمد فیاض محمدی

استادیار، گروه فیزیک دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر،خرمشهر

چکیده

خطر انتشار آلودگی در اطراف پالایشگاه ها، تاسیسات نفتی و ناوگان تجاری براثر حوادث طبیعی و غیرمترقبه موردتوجه است. رودخانه اروند یکی از مهم ترین رودخانه های قابل کشتیرانی ایران و عراق و محل تردد تعداد زیادی شناور نفتی است که این مسئله احتمال آلودگی نفتی را دوچندان کرده است. در این مقاله به منظور شبیه سازی هیدرودینامیکی از بسته نرم افزاری مدل مایک ۲۱ که بر اساس مدل دوبعدی جریان های آزاد سطحی است و توسط موسسه هیدرولیک دانمارک توسعه یافته، استفاده شده است. نتایج مدول هیدرودینامیک با استفاده از تراز سطح و سرعت آب کالیبره شده است. این مدل عددی بر پایه روش اویلری توسعه داده شده و در آن برای مشخص کردن الگوی حرکت جریان آبی از معادله های پیوستگی و ممنتوم (معادله های ناویر استوکس متوسط گیری شده در عمق)، استفاده شده است. پس از واسنجی، مقایسه ی نتایج مدل با اندازه گیری های میدانی نشان می دهد، مدل دارای دقت قابل قبولی در پیش بینی نوسان سطح آب، سمت و سرعت جریان دارد. برای شبیه سازی الگوی انتشار نفت، خروجی ماژول هیدرودینامیک به ماژول تحلیل نشت نفت اعمال شده است. ماژول تحلیل نشت نفت از روش لاگرانژی ذرات برای پیش بینی غلظت و ضخامت لکه نفتی استفاده می کند .نتایج مدل سازی نشان می دهد؛ چنانچه آلودگی هنگام شروع جزر به مدت سه ساعت در مقابل پالایشگاه نفت آبادان رخ دهد و دبی متوسط رودخانه۴۸۰ مترمکعب بر ثانیه باشد، بدون اعمال باد، آلودگی پس از ۱۲۴ ساعت به خلیج فارس می رسد.

کلیدواژه ها

رودخانه اروندرود, آلودگی نفتی, مایک۳/۲۱, هیدرودینامیک, ماژول تحلیل نشت نفت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.