اثر غلظت تنظیم کننده های مختلف رشد بر دوره خواب پیاز و عملکرد گل زعفران در شرایط هیدروپونیک

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های زعفران، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JSRB-7-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 300
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمهدی زیارت نیا

استادیار گروه زیست فناوری مواد غذایی، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران

عبداله ملافیلابی

استادیار گروه زیست فناوری مواد غذایی، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران

سمیه صنوبری

کارشناس ارشد اصلاح نباتات زراعی

چکیده

زعفران (Crocus sativus L.) گیاهی علفی و چندساله بدون ساقه از خانواده Iridaceae است. این گیاه تریپلوئید و عقیم با پیاز تکثیر می شود. سطوح هورمون ها و تنظیم کننده های رشد گیاهی تاثیر بسزایی در کنترل دوره خواب، جوانه زنی و سبز شدن ایفا می نماید. این مطالعه با هدف بررسی اثر انواع و غلظت های مختلف ترکیبات شیمیایی بر دوره خواب و عملکرد گل و کلاله زعفران در شرایط هیدروپونیک به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی کشاورزی فدک در سال ۱۳۹۳ اجرا شد. سه ترکیب و چهار غلظت شامل جیبرلیک اسید (GA۳) (۰، ۵، ۲۰ و ۴۰ mg.l-۱)، کلروکلین کلراید (CCC) (۰، ۱۰۰، ۲۰۰ و ۳۰۰ mg.l-۱) و نفتالین استیک اسید (NAA) (۰، ۱۰۰، ۲۰۰ و ۳۰۰ mg.l-۱) به عنوان عوامل آزمایشی مدنظر قرار گرفتند. صفات مورد مطالعه شامل وزن تر گل، طول کلاله، وزن تر کلاله، وزن خشک کلاله و تعداد گل در دو زمان مهر و آذر ماه بودند. نتایج نشان داد که اثر غلظت بر شاخص های عملکرد گل زعفران در برداشت اول معنی دار (۰۱/۰≥p) بود. همچنین اثر نوع ماده و غلظت نیز شاخص های عملکرد گل در برداشت دوم را به طور معنی داری (۰۵/۰≥p) تحت تاثیر قرار داد. افزایش غلظت ترکیبات تنظیم کننده رشد کاهش وزن تر گل، تعداد گل، طول کلاله، وزن تر کلاله و وزن خشک کلاله را موجب شد. بیشترین طول کلاله و تعداد گل برای CCC به ترتیب با ۳۴/۰ سانتی متر و ۴۱/۳ گل مشاهده شد. بنابراین، مشخص است که هورمون ها و تنظیم کننده های رشد نقش مهمی در دوره خواب پیاز و شاخص های عملکرد پیاز ایفا می نمایند.

کلیدواژه ها

کلروکلین کلراید, تنظیم کننده رشد, پیاز زعفران, طولانی شدن خواب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.