تاثیر سطوح اسید فولویک و کود دامی بر ویژگی های فیزیولوژیکی و عملکرد گل زعفران در سال اول

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های زعفران، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSRB-7-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 227
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسین امینی فرد

استادیارگروه باغبانی و مرکز پژوهشی گیاهان ویژه منطقه، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند.

فریده احمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد، رشته علوم باغبانی، گرایش فیزیولوژی گیاهان دارویی، ادویه‏ای و عطری

رحمان قزل

دانشجوی کارشناسی ارشد، رشته علوم باغبانی، گرایش فیزیولوژی گیاهان دارویی، ادویه‏ای و عطری. دانشکده کشاورزی

چکیده

مدیریت حاصلخیزی خاک، یکی از مهمترین عوامل در تعیین عملکرد و کیفیت زعفران به شمار می­رود که در این میان، کودهای آلی نقش مهمی در تولید و کیفیت زعفران ایفا می­کنند. به منظور بررسی اثرات کود گاوی و اسید فولویک بر صفات کمی و کیفی زعفران، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی، در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال زراعی ۱۳۹۵- ۱۳۹۴ اجرا شد. فاکتورها شامل کود گاوی در چهار سطح (صفر، ۱۰، ۲۰ و ۳۰  تن در هکتار) و اسید فولویک در سه سطح (صفر، ۵ و ۱۰ کیلوگرم در هکتار) بصورت مصرف خاکی با سه تکرار بودند. نتایج نشان داد کود گاوی تاثیر تاثیر معنیداری بر صفات گل شامل تعداد و عملکرد کل گلتر و عملکرد کلاله داشت.به طوریکه بیشترین عملکرد کل گل و کلاله تر (۲۸/۶ و ۲۹۹/۰گرم در مترمربع) به ترتیب در سطح ۱۰ تن در هکتار کود گاوی و کمترین مقدار آنها (۱۸/۵ و ۲۳۵/۰ گرم در مترمربع) در شاهد مشاهده گردید. همچنین نتایج نشان­دهنده تاثیر معنیدار کود گاوی بر رنگیزههای فتوسنتزی برگ (کلروفیل a و کل) بود. اسید فولویک نیز بر تعداد و عملکرد کل گلتر، متوسط وزن و عملکرد کلاله و سبزینگی تاثیر معنیداری داشت. بیشترین تعداد گل (۲۹/۱۷ عدد در مترمربع) و میزان سبزینگی (۳۹/۱۴) در سطح ۱۰ کیلوگرم در هکتار اسید فولویک به دست آمد. برهمکنش تیمارها نیز بر عملکرد کل گلتر و کلاله، کلروفیل کل و سبزینگی معنیدار شد. با کاربرد ۱۰ تن در هکتار کود گاوی و ۵ کیلوگرم در هکتار اسید فولویک بیشترین عملکرد کلاله خشک (۰۸۵/۰ گرم در مترمربع) به دست آمد. به طور کلی، نتایج نشان داد که کود گاوی و اسید فولویک نقش موثری در افزایش عملکرد گل و رنگیزههای فتوسنتزی زعفران داشت.

کلیدواژه ها

سبزینگی, عملکرد کلاله, کلروفیل, کود آلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.