مطالعه فون بندپایان شکارگر و پارازیتوئید در مزارع زعفران (.Crocus sativus L)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های زعفران، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSRB-7-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 190
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن قهاری

گروه گیاهپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی شهرری

چکیده

زعفران یا طلای سرخ با نام علمی  Crocus sativus L.(از خانواده Iridaceae)، به عنوان یکی از محصولات مهم و با ارزش اقتصادی بالا، از جنبه صادرات حائز اهمیت است. زعفران نیز مانند سایر محصولات کشاورزی دارای آفات مختلف می باشد که در مزارع زعفران کشور فعالیت دارند و باعث ایجاد خسارت به محصول می شوند. بر این اساس، فون دشمنان طبیعی (شامل شکارگرها و پارازیتوئیدها) در مزارع زعفران مناطق مختلف کشور (استان های خراسان جنوبی، خراسان رضوی، کرمان، فارس و لرستان) مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع، ۳۱ گونه حشره شکارگر از پنج راسته سخت بالپوشان (خانواده های Carabidae و Staphylinidae)، دوبالان (خانواده های Asilidae و Syrphidae)، بال غشاییان (خانواده Formicidae)، بال ریشکداران (خانواده Thripidae) و ناجوربالان (خانواده های Anthocoridae، Miridae، Nabidae و Reduviidae) و نیز پنچ گونه عنکبوت (Araneae) و پنج گونه کنه شکارگر (Acari) به عنوان بندپایان شکارگر جمع آوری شدند. پارازیتوئیدهای جمع آوری شده شامل ۲۶ گونه از دو راسته دوبالان (خانواده Tachinidae) و بال غشائیان (خانواده های Braconidae، Chalcididae، Eulophidae، Ichneumonidae و Pteromalidae) بودند. از میان دشمنان طبیعی، سه گونه پارازیتوئید از خانواده Ichneumonidae شاملApechthis capulifera (Kriechbaumer, ۱۸۸۷)، Virgichneumon albilineatus (Gravenhorst, ۱۸۲۰­) و Netelia melanura (Thomson, ۱۸۸۸) گزارش های جدید برای فون ایران محسوب می گردند. در مجموع، ۶۷ گونه از بندپایان شکارگر و پارازیتوئید از مزارع زعفران و مناطق اطراف جمع آوری شدند که این تنوع بالا در دشمنان طبیعی فعال در مزارع از جنبه کنترل بیولوژیک آفات مختلف و نیز گرده افشانی محصول حائز اهمیت می باشد.

کلیدواژه ها

تنوع گونه ای, دشمنان طبیعی, کنترل بیولوژیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.