پوشش دهی ابزارهای صنعتی: مروری بر مهمترین یافته های تحقیقاتی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: بیست و یکمین همایش ملی مهندسی سطح
  • کد COI اختصاصی: ISSE21_045
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 446
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد قربانی

بوئین زهرا، مرکز آموزش عالی فنی مهندسی بوئین زهرا، دانشکده گروه مهندسی مواد، شیمی و پلیمر (استادیار مهندسی مواد)

سعید صفایی

بوئین زهرا، مرکز آموزش عالی فنی مهندسی بوئین زهرا، دانشکده گروه مهندسی مواد، شیمی و پلیمر (دانشجوی مهندسی مواد)

سیدرضا مقدسی

بوئین زهرا، مرکز آموزش عالی فنی مهندسی بوئین زهرا، دانشکده گروه مهندسی مواد، شیمی و پلیمر (دانشجوی مهندسی مواد)

چکیده

در فرآیندهای ماشین کاری فلزات، عموما نیروهای مکانیکی بزرگ سبب ایجاد دماهای بالا و تشدید اصطکاک درنقطه تماس ابزار می شوند. در محیط رقابتی صنعت، تولید ابزارآلات باید به سمت افزایش طول عمر، کارایی ونیاز کمتر به روغن کاری پیش بروند. در این راستا چالش های اساسی وجود دارد. مثلا بمنظور جلوگیری ازشکستگی یک ابزار در برابر ضربات مکانیکی، نیاز است تا ابزار انعطاف پذیری (چقرمگی) کافی داشته باشد؛ ایندر حالی است که انعطاف پذیری در نقطه مقابل سختی قرار دارد. بهترین راهکار برای حل این مشکل، تولیدابزارآلات از مواد انعطاف پذیر و محافظت از سطح آنها از طریق ایجاد پوشش های سخت روی سطح آنها است.در نتیجه میتوان ابزاری تولید کرد که در برابر برخوردهای پرانرژی مقاوم است و در عین حال از سطح آن دربرابر سایش و چسبندگی های متوالی محافظت می شود. علاوه بر اینها مواردی چون صافی سطح، ضریباصطکاک، استحکام چسبندگی، پایداری شیمیایی و ... از جمله خواصی هستند که می بایست در بهسازی سطحابزار به آنها توجه شود. در این مقاله در بخش اول، چالش های پیش رو برای لبه برشی ابزار بررسی شده است. دربخش دوم با معرفی انواع معماری رایج پوشش های ابزار به بیان نقاط قوت و ضعف بهمراه شایع ترین رویکردهایتحقیقاتی در خصوص آنها پرداخته شده است. در بخش انتهایی نیز برخی از دسته های مهم پوشش های رایج درصنعت ابزار معرفی شده اند.

کلیدواژه ها

پوشش های سخت، پوشش دهی ابزار، رسوب فیزیکی از فاز بخار، رسوب شیمیایی از فاز بخار، پوشش های چندلایه، پوشش های نانوساختار، پوشش های ابرشبکه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.