بررسی اکسایش همدمای سوپرآلیاژ پایه نیکل جی تی دی- ۱۱۱ در دمای ۹۵۰ - ۱۰۵۰ درجه ی سلسیوس

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: بیست و یکمین همایش ملی مهندسی سطح
  • کد COI اختصاصی: ISSE21_039
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 346
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیرمحمد حمزه ئی

تهران، دانشگاه تهران، دانشکده مهندسی مواد و متالورژی (کارشناسی مهندسی مواد و متالورژی)

امیر لاری لواسانی

تهران، دانشگاه تهران، دانشکده مهندسی مواد و متالورژی (کارشناسی مهندسی مواد و متالورژی)

سیدفرشید کاشانی بزرگ

تهران، دانشگاه تهران، دانشکده مهندسی مواد و متالورژی (استاد مهندسی مواد و متالورژی)- تهران، دانشگاه تهران، مرکز مهندسی سطح و محافظت در برابر خوردگی صنایع (مدیر)

مرتضی طاهری

تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران جنوب، دانشکده مهندسی مواد (دکترای مهندسی مواد)

چکیده

در این تحقیق، رفتار اکسایش جی تی دی- ۱۱۱ ، یک سوپرآلیاژ پایه نیکلی، در دمای ۹۵۰ - ۱۰۵۰ درجه یسلسیوس به مدت ۵۰ ساعت به صورت همدما بررسی شد. از کاربردهای این آلیاژ می توان توربین های گازی وصنایع هوافضا را نام برد که در آنها دمای سطح فلز می تواند به بالای ۱۰۰۰ درجه ی سلسیوس برسد. پارامترهایمختلف اکسایش در دمای بالا می توانند بر خوردگی، خستگی و رفتار مکانیکی اثر بگذارند که این می تواندموجب از دست رفتن قطعات به کار گرفته شده در صنایع حساس شود. پس از انجام فرایند اکسایش، لایه هایاکسیدی توسط پراش سنج پرتو ایکس و میکروسکوپ الکترونی روبشی به همراه طیف سنجی پراش انرژی پرتوایکس بررسی شده و مشاهده می شود که در ۹۵۰ درجه ی سلسیوس، یک منطقه ی ناپیوسته ی (۲)TiO شروع بهتشکیل شدن می کند. با بالا رفتن دما، لایه ای ضخیم از (Cr(۲)O(۳ که از آلیاژ در برابر اکسایش بیشتر محافظت می کندایجاد شده و همچنین لایه ی پیوسته ای از (Al(۲)O(۳ که به مقاومت در برابر اکسایش کمک می کند و پس از رسیدنآلومینیوم به حد بحرانی در دمایی بالای ۱۰۰۰ درجه ی سلسیوس تشکیل شده، مشاهده می گردد. اکسیدهای غنیاز نیکل نیز در لایه های اکسیدی حضور دارند و دیده می شود که با افزایش دما، مقادیر آنها افزایش پیدا می کند.در نهایت در این تحقیق، این اکسیدها و ساز و کار تشکیل آنها با جزئیات بیشتر مورد بررسی قرار می گیرند.

کلیدواژه ها

اکسایش، جی تی دی- ۱۱۱، سوپرآلیاژ، ریزساختار، همدما

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.