الگوریتم فراابتکاری جستجوی هارمونی بهبود یافته جهت حل مساله مکانیابی چندتسهیلاتی با فواصل اقلیدسی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس ملی کاربرد فناوری های نوین در علوم مهندسی
  • کد COI اختصاصی: ITCC05_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 515
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی خادم

دانشجوی دکتری مدیریت صنعتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

امیر صبری پور

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی صنایع، دانشگاه علم و صنعت، تهران، ایران

محسن کبیریان دهکردی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی صنایع، دانشگاه قم، قم، ایران

عادل پورقادر چوبر

مدرس گروه مهندسی صنایع، دانشگاه پیام نور گیلان، گیلان، ایران

چکیده

یکی از مسایل مورد توجه در مراحل اولیه طراحی سیستم های صنغتی، مکان یابی و استقرار تسهیلات است. مکان یابی از جمله تحلیل های مکانی است که تاثیر فراوانی در کاهش هزینه های ایجاد و راه اندازی فعالیت های مختلف و موفقیت واحدهای صنعتی دارد، به همین دلیل یکی از مراحل مهم و اثرگذار پروژه های اجرایی به شمار می رود. هدف اصلی مسایل مکان یابی، استقرار یک یا تعدادی از تسهیلات جدید به گونه ای است که تابع هدف ویژه ای بهینه شود؛ این تابع هدف می تواند کمینه نمودن هزینه سفر، فاصله فیزیکی، هزینه های عملیاتی یا حمل و نقل و بسیاری از موارد دیگر باشد. تصمیمات مکان یابی تسهیلات از مهم ترین مسایل استراتژیک هر سازمان است که در ابتدای افق برنامه ریزی مطرح می شود و از آنجا که مستلزم صرف هزینه های بالای سرمایه گذاری است، تغییر این تصمیمات اغلب امکان پذیر نخواهد بود؛ بنابراین اخذ تصمیمات مکان یابی تسهیلات به شیوه بهینه و با در نظر گرفتن محدودیت ها و مفروضات دنیای واقعی امری ضروری می باشد. هدف از این پژوهش حل مساله مکان یابی چندتسهیلاتی با فواصل اقلیدسی می باشد. از آنجایی که این مساله از نوع NP-hard بوده و با افزایش ابعاد مساله حل آن در زمان های معمول محاسباتی مقدور نیست، با استفاده از یک الگوریتم فراابتکاری جستجوی هارمونی بهبود یافته به حل این مساله پرداختیم. و نتایج را با الگوریتم فراابتکاری جستجوی هارمونی کلاسیک مقایسه نمودیم.

کلیدواژه ها

مکانیابی چندتسهیلاتی، فواصل اقلیدوسی، جستجوی هارمونی بهبود یافته

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.