به کارگیری روش های نوین خوشه بندی جهت آشکارسازی آنومالی های ژئوشیمیایی در ورقه ۱:۱۰۰۰۰۰ معلمان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: سی و نهمین کنگره ملی و چهارمین کنگره بین المللی علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: GSI39_167
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 280
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیررضا بیگدلی

دانشگاه صنعتی امیرکبیر، تهران

عباس مقصودی

دانشگاه صنعتی امیرکبیر، تهران

رضا قزلباش

دانشگاه صنعتی امیرکبیر، تهران

چکیده

ورقه ۱:۱۰۰۰۰۰ معلمان بخشی از کمربند فلززایی ترود چاه شیرین است که با توجه به شواهد زمین شناسی و رخدادهای معدنی موجود در منطقه و همچنین آثار معدن کاری های قدیمی از نظر کانیزایی برای عناصری مانند مس، طلا، سر و روی حائز اهمیت است. مهم ترین واحدهای سنگی در این ورقه واحدهای آندزیت، آندزیت داسیت و تراکی آندزیت با سن ائوسن است که ارتباط ژنتیکی مثبتی با کانی زایی مس و طلا در منطقه دارد. انتخا یک روش مناسب برای جداسازی الگوهای ژئوشیمیایی مربوط به داده های رسو آبراه های برداشت شده از منطقه مورد مطالعه، یک مسئله چالش برانگیز در اکتشافات ژئوشیمیایی محسو می شود؛ زیرا آنومالی های ژئوشیمیایی مربوط به رسوبات آبراه های الگوهای آنومالی پیچیده ای را نشان می دهند. در این پژوهش، از روش های خوشه بندی k-means ، k-medoids و نقشه خودسازمانده ( SOM ) برای آشکارسازی آنومالی های ژئوشیمیایی استفاده شده است. ابتدا برای بررسی ارتباط بین عناصر روش تحلیل مولفه های اصلی به کار گرفته شده است، در قدم بعدی برای به دست آوردن تعداد خوشه بهینه ( k) ابتدا تعداد خوشه ها از ۲ =k تا ۱۰ =k تغییر داده شدند و سپس از شاخص silhouette width مقدار ۳ =k ، مناسب ترین مقدار برای تعدادخوشه ها انتخاب شد. در نهایت با رسم نقشه های آنومالی مشخص شد که هر سه روش در جداسازی نواحی آنومال که منطبق بر رخدادهای معدنی است به درستی عمل کرده اند با این تفاوت که روش SOM در محدود کردن نواحی آنومالی عملکرد بهتری نسبت به روش های خوشه بندی k-means و k-medoids نشان داده است.

کلیدواژه ها

داده های رسو آبراه های، خوشه بندی، تحلیل مولفه های اصلی، k-means ، k-medoids ، نقشه خودسازمانده ( SOM )، معلمان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.