رهیافتی بر تعیین هدایت هیدرولیکی رسوبات پهنه گسلی: مطالعه موردی رسوبات پهنه گسلی انار

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: سی و نهمین کنگره ملی و چهارمین کنگره بین المللی علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: GSI39_151
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 326
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی کاردوست پاریزی

دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی، گروه علوم زمین، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته، کرمان، ایران

مجید شاه پسندزاده

دانشیار گروه علوم زمین، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته، کرمان، ایران

سعیده کشاورز

استادیار گروه علوم زمین، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته، کرمان، ایران

احمد عباس نژاد

دانشیار گروه زمین شناسی، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران

چکیده

< p> [توضیح سیویلیکا: فایل pdf مقاله دارای مشکل است و نسخه نهایی نیست]< br /> گسل ها می توانند به عنوان مانع (سد یا دیواره) یا مجرا (کانال یا زهکش) یا ترکیبی از این دو جریان سیالات را تحت تاثیر قرار دهند. بررسی های ساختاری و هیدرولیکی رسوبات آبرفتی واقع در پهنه های گسلی می توانند مدل رفتار مانع-مجرای برگرفته شده از مشاهدات هیدروژئولوژیکی را توضیح دهند. گسل راستالغز راست بر انار با طولی در حدود ۲۰۰ کیلومتر با روند شمالی-جنوبی نقش مهمی در تغذیه آبخوان دشت انار دارد. آبخوان آبرفتی دشت انار در حوزه آبریز درجه دو کویر درانجیر-دشت ساغند و حوزه آبریز اصلی فلات مرکزی واقع شده و با میانگین بارندگی ۷۵ میلیمتر در سال از جمله دشت های بحرانی کشور به لحاظ توسعه بهره برداری از منابع آب زیرزمینی است. به منظور حفاظت از منابع آب زیرزمینی موجود، درک درستی از چگونگی تاثیر گسل ها بر جریان آب های زیرزمینی ضروری است. در این پژوهش با تعیین ضرایب هیدرولیکی رسوبات آبرفتی در پهنه گسلی انار ساختار نفوذپذیری و ویژگی هیدروژئولوژیکی بخش جنوبی گسل انار در دو محل، یکی ترانشه شمالی واقع در ۳۵ کیلومتری شمال شهر انار و دیگری ترانشه جنوبی واقع در ۱۰ کیلومتری جنوب شهر انار بررسی شده است. بنابر این پژوهش، نحوه رفتار هیدروژئولوژیکی گسل انار توسط درصد نسبی ساختارها در هسته گسل و پهنه آسیب دیده و تغییرپذیری ذاتی در مقیاس دانه ای و نفوذپذیری شکستگی ها کنترل می شود. ضریب هدایت هیدرولیکی پهنه گسلی با بررسی تصاویر مقاطع نازک تهیه شده از رسوبات آبرفتی پهنه گسلی انار در ترانشه شمالی ۴/۴۹×۱۰(-۵) متر در ثانیه و در ترانشه جنوبی ۲/۲۷×۱۰ (-۵) متر در ثانیه محاسبه گردیده است. متوسط ضریب هدایت هیدرولیکی رسوبات آبخوان آبرفتی دشت انار نیز از طریق روش فوق حدود ۱/۵۶×۱۰(-۳) متر بر ثانیه محاسبه شده است. با توجه به مقایسه نتایج به دست آمده، گسل انار نقش مانع-مجرا را در جنوب و شمال آبخوان دشت انار و نقش مانع را در قسمت های میانی دشت ایفا می کند.< /p>

کلیدواژه ها

رفتار هیدروژئولوژیکی، هدایت هیدرولیکی، گسل انار، آبخوان آبرفتی انار، ایران مرکزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.