کانی شناسی و شیمی کانی دایک های تراکی آندزیتی گدارسیاه (جنوب غرب جندق، شمال شرق استان اصفهان)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: سی و نهمین کنگره ملی و چهارمین کنگره بین المللی علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: GSI39_125
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 510
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد جمشیدزائی

دانشگاه اصفهان، گروه زمین شناسی، اصفهان

سوده صدیقیان

دانشگاه ولایت، گروه زمین شناسی، ایرانشهر

قدرت ترابی

دانشگاه اصفهان، گروه زمین شناسی، اصفهان

چکیده

دایک ها مسیرهایی برای انتقال ماگما از گوشته و پوسته زیرین به سمت قسمت های بالایی پوسته هستند و اغلب بیانگر گسترش پوسته ای می باشند. دایک ها در محیط های مختلف تکتونیکی شکل گرفته [ ۸] و با بررسی آنها میتوان اطلاعات با ارزشی در مورد تاریخچه زمین شناسی یک منطقه بدست آورد [ ۱۰ ]. دلیل رخداد ماگماتیسم به صورت دایک، حرکت گسل ها و نیروهای کششی حاصل از آنها در نظر گرفته می شود. به این صورت که در نتیجه فعالیت گسل ها یک سری شکاف ایجاد می گردد و سپس در نتیجه کاهش فشار و صعود ماگما به سمت بالا و جایگیری ماگما در این شکاف ها، دایک تشکیل می شود.گسترده ترین فعالیت های ماگمایی ایران در طی ائوسن رخ داده است [ ۱] و بیانگر فعالیت گسترده ماگماتیسم وابسته به محیط های فرورانش در طی ائوسن می باشد. آثار این فعالیت ماگمایی را میتوان در تمامی نواحی ایران به جز زاگرس و کپه داغ مشاهده نمود. آثار ماگماتیسم ائوسن در قسمت های مرکزی ایران به صورت سنگ های ولکانیک، ساب ولکانیک (دایک) و پلوتونیک مشاهده می شود.در منطقه گدارسیاه توده نفوذی به صورت استوک و با ترکیب کوارتز مونزودیوریتی رخنمون دارد که این توده نفوذی توسط دایک هایی با ترکیب تراکی آندزیتی قطع شده است. در این پژوهش خصوصیات فیزیکی و شیمیایی کانی های سازنده این دایک ها براساس مطالعات کانی شناسی و مینرال شیمی مورد بررسی قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.