بررسی اثر مالکیت و مدیریت دولتی بر ناکارایی صنایع تولیدی در استانهای مختلف ایران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی و بودجه، دوره: 21، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPBUD-21-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 349
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

راضیه غلامی

University of Vali-Asr Rafsanjan, Kerman

حسین مهرابی بشرآبادی

Shahid Bahonar University, Kerman

چکیده

بررسی کارایی بخشهای مختلف اقتصادی به خصوص بخش صنعت، همچنین بررسی عوامل تاثیرگذار بر کارایی در این بخش، یکی از مهمترین مباحث اقتصادی است. روشهای مختلفی برای اندازهگیری کارایی فنی بهکار میرود که یکی از آنها روش تحلیل تابع مرزی تصادفی است. در این روش با بهرهگیری از فنهای اقتصادسنجی، مرز کارایی تولید تخمین زده میشود و عملکرد بنگاهها در مقایسه با این مرز کارایی سنجیده میگردد. در این پژوهش با استفاده از آمار و اطلاعات کارگاههای پنجاه نفر کارکن و بیشتر طی سالهای ۱۳۷۳ تا ۱۳۹۰، توابع تولید مرزی تصادفی برای بخش صنعت و بر حسب استانهای کشور برآورد شد و با استفاده از این توابع مرزی، میزان کارایی فنی بهطور نسبی در هر یک از استانها مشخص گردید. علاوه بر این، اثر نسبت مدیریت و نسبت مالکیت دولتی و همچنین تعداد بنگاههای فعال بهعنوان سه متغیر محیطی اثرگذار بر ناکارایی این صنایع در استانهای کشور بررسی گردید. به این ترتیب تصویری مقایسهای از کارایی فنی و عوامل موثر بر ناکارایی در کشور بهدست آمد. نتایج پژوهش نشان داد میانگین کارایی فنی برآورد شده ۵۶/۷۹ درصد بوده و استانهای تهران دارای بیشترین و کهگیلویه و بویراحمد دارای کمترین میانگین کارایی فنی هستند. عامل مدیریت دولتی اثر منفی و دو عامل مالکیت دولتی و تعداد بنگاهها اثر مثبتی بر کارایی فنی این صنایع داشته است.

کلیدواژه ها

Stochastic Frontier Function, Firms with Fifty Employees and More, Technical Efficiency, Ownership, Management., تحلیل تابع مرزی تصادفی, صنایع پنجاه نفر کارکن و بیشتر, کارایی فنی, مالکیت, مدیریت.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.