تاثیر آزادسازی تجاری بر سهم تقاضای نیروی کار دانش‎آموخته دانشگاهی از کل نیروی کار

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی و بودجه، دوره: 22، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JPBUD-22-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 291
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامعلی فرجادی

Institute for Management and Planning Studies (IMPS)

احمدرضا جلالی نایینی

Institute for Management and Planning Studies (IMPS)

وحید قادرپناه

Institute for Management and Planning Studies (IMPS)

چکیده

امروزه، با منسوخ شدن سیاست صنعتی شدن جایگزین واردات، کشورها درحال بازکردن درهای تجاری خود روی یکدیگر هستند. از طرفی، یکی از معضلات کشورهای درحال توسعه، بیکاری افراد دانش آموخته است. اگرچه، کشور ایران نیز همزمان با دو پدیده افزایش نرخ مشارکت و بیکاری بالای جوانان مواجه است. این پژوهش، با استفاده از اطلاعات ۴۹ کشور (۳۱ کشور OECD و ۱۸ کشور غیر OECD) به دنبال بررسی تاثیر آزادسازی تجاری بر روی سهم تقاضای نیروی کار دانش‎آموخته دانشگاهی از کل نیروی کار است. همچنین تاثیر بخش های صنعت و خدمات بر سهم اشتغال این افراد نیز مورد بررسی قرار گرفته و با استفاده از روش گشتاورهای تعمیمیافته نشان داده می شود که نخست، آزادسازی تجاری منجر به افزایش سهم اشتغال نیروی کار دانش‎آموخته می شود. دوم این‎که بخش خدمات در سهم اشتغال دانش آموختگان وزن به مراتب بیشتری نسبت به بخش صنعت دارد. سوم، نسبت صادرات با فناوری بالا از کل صادرات بر سهم اشتغال افراد دانش‎آموخته تاثیر مثبت اما ضعیفی دارد و چهارم، رابطه مثبت و ضعیفی بین سرمایه سرانه و سهم نیروی کار دانش‎آموخته وجود دارد.

کلیدواژه ها

Trade Liberalization, Educated Labor Demand, The Ratio of Educated Workforce to Total Workforce, Labor Market, GMM, Comparative Advantage, آزادسازی تجاری, اشتغال نیروی کار دانشآموخته, سهم اشتغال نیروی کار تحصیلکردهی دانشگاهی, بخش خدمات, روش گشتاورهای تعمیمیافته, مزیت نسبی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.