تعیین حد آستانه ای و بررسی اثر نامتقارن سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی در کشورهای منتخب اوپک و سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی و بودجه، دوره: 23، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JPBUD-23-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 225
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قدرت الله امام وردی

Department of Economics, Islamic Azad University Central Branch, Tehran, Iran.

زهرا بلند قامت

Islamic Azad University Central Branch, Tehran, Iran.

چکیده

هدف این پژوهش، بررسی اثر سرمایهگذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی کشورها با در نظرگرفتن اثرهای نامتقارن توسعه مالی بر رشد اقتصادی و تعیین حد آستانهای (در صورت وجود) است. در راستای این هدف، ۱۲ کشور از گروه کشورهای اوپک و ۱۵ کشور از گروه کشورهای سازمان همکاری اقتصادی و توسعه  انتخاب شدهاند. برای بررسی فرضیههای پژوهش ابتدا با استفاده از رگرسیون آستانهای پانل متوازن، ضمن یافتن مقادیر آستانهای و آزمون معناداری آماری این آستانهها، نتایج نشان میدهند که اثرهای سرمایهگذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی این کشورها یک رابطه غیرخطی و نامتقارن است. بدین منظور، با استفاده از روش بوتاسترپ و کمینه­سازی مجموع مجذورهای باقیمانده ­ها و بیشینه ­سازی ضرایب تعیین، مقادیر آستانه ­ای شاخص توسعه مالی، به ترتیب برای گروه کشورهای منتخب اوپک، و برای گروه کشورهای منتخب سازمان همکاری اقتصادی و توسعه برآورد شدهاند. در ادامه، برای بررسی نحوه اثرگذاری سرمایهگذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی با استفاده از روش تخمین GMM، مدل پانل دیتای متوازن با اثرهای ثابت در سالهای ۲۰۱۴-۱۹۹۵ بررسی میشود که نتایج اینگونه است: با توجه به توسعهنیافتگی در بخش مالی کشورهای منتخب اوپک، میزان اثرگذاری سرمایهگذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی پایینتر است و حتی در کشورهایی که شاخص توسعه مالی آنها کمتر از حد آستانه اول برآورد شده بود، نهتنها بر سرمایهگذاری اثر کاهنده دارد، بلکه به عملکرد ضعیف و در نهایت کاهش رشد اقتصادی منجر میشود. درکشورهای منتخب سازمان همکاری اقتصادی و توسعه تعمیق مالی به مراتب بهتر است و در تمامی آستانهها سرمایهگذاری مستقیم خارجی اثر مثبت و معنادار بر رشد اقتصادی میگذارد.

کلیدواژه ها

Foreign Direct Investment (FDI), Financial Development, Economic Growth, Balanced Panel Threshold Regression Model, Asymmetric Effect., سرمایهگذاری مستقیم خارجی, توسعه مالی, رشد اقتصادی, مدل رگرسیون پانل متوازن آستانهای, اثرهای نامتقارن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.