بررسی اثر اجرای طرح تجهیز و نوسازی اراضی بر بهرهوری در شالیزارهای استان مازندران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد کشاورزی، دوره: 14، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AGEC-14-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 219
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحیده انصاری

فاطمه عنایتی

گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، پردیس کشاورزی ومنابع طبیعی، دانشگاه تهران، ایران.

حامد رفیعی

گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، پردیس کشاورزی ومنابع طبیعی، دانشگاه تهران، ایران.

چکیده

 افزایش تولید برنج در ایران با توجه به کمیابی منابع تولید مستلزم افزایش بهره­وری است. در راستای دستیابی به این هدف، طرح تجهیز و نوسازی اراضی در کشور به اجرا درآمده است. از آنجا که مهم­ترین استان تولیدکننده برنج در ایران استان مازندران است، لذا هدف اصلی این مطالعه بررسی اثر اجرای طرح تجهیز و نوسازی اراضی بر بهره­وری در شالیزارهای استان مازندران می­باشد. به این منظور اطلاعات مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه از هفت شهرستان استان مازندران، برای سال زراعی ۹۷-۱۳۹۶ جمع­آوری شد. شاخص ترنکوئیست-تیل برای محاسبه بهره وری کشت اول برنج مورد استفاده قرار گرفت. سپس برای بررسی عوامل موثر بر بهره­وری، الگوی رگرسیون معمولی برآورد شد. همچنین برای تعیین عوامل متمایز کننده شالیکاران به دو گروه؛ افراد دارای بهره­وری بالاتر و پایین­تر از متوسط نمونه؛  الگوی لاجیت تخمین زده شد. نتایج نشان می­دهد عواملی مانند طرح تجهیز و نوسازی اراضی، اجاره­بهای زمین، منطقه جغرافیایی (غرب در مقابل شرق استان)، تکنولوژی تولید در قالب رقم محصول (محلی در مقابل پرمحصول)، تخصص و کشت دوم تاثیر مثبت بر بهره­وری داشته درحالیکه مقیاس تولید هیچگونه اثری بر بهره­وری ندارد. همچنین محاسبه اثر نهایی حاصل از الگوی لاجیت نشان دهنده آن است که طرح تجهیز و نوسازی اراضی از عوامل مهم و اثر گذار بر بهره­وری برنج می­باشد بطوریکه با اجرای این طرح احتمال اینکه شالیکاران  در کشت اول خود بهره­وری بالاتر از متوسط نمونه را تجربه کنند ۲۸ درصد افزایش می­یابد. لذا با توجه به اینکه اجرای این طرح سالهای طولانی به طول انجامیده، توجه به انجام هرچه سریعتر این طرح در سایر نقاط استان توصیه می­شود.

کلیدواژه ها

طرح تجهیز و نوسازی اراضی, بهرهوری, الگوی لاجیت, برنج, استان مازندران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.