مطالعه و بررسی باستانشناختی گویجه قلعه مراغه
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: فصلنامه مطالعات باستان شناسی، دوره: 7، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JARCS-7-1_010
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 415
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد باستانشناسی دانشگاه تهران
دانشیار گروه باستان شناسی دانشگاه تهران
دانشجوی کارشناسی ارشد باستان شناسی دانشگاه تهران
چکیده
گویجه قلعه با معماری سنگی، آرامگاه صخرهای و اتاقها و انبارهایی مختص عصر آهن آذربایجان و همچنین آثار دوره تاریخی و قرنهای میانه اسلامی، در شهرستان مراغه واقع شده است. استفاده مکرر از این محوطه در قرون متمادی و گوناگون، نشان از اهمیت استراتژیک و موقعیت خاص آن دارد. به نظر میرسد با هجوم اورارتو در سالهای پایانی قرن نهم ق.م به کرانههای شرقی دریاچه ارومیه، این منطقه نیز به تسلط آنان درآمده است و بنا بر اعتقاد باستانشناسان، در این دوره حاکمان محلی منطقه مذکور خراجگزار اورارتوها شدند و بدینگونه معماری سنگی، بهویژه آرامگاه صخرهای آن نیز، به تقلید از معماری اورارتویی برپا شده است. این ادعا با مستندات به دست آمده از بررسی گویجهقلعه و نیز با استفاده از دادههای باستانشناختی و کتیبههای به دست آمده از منطقه قابل استنباط است. در این مقاله ضمن توصیفاتی از قلعه و معرفی و مقایسه عناصر تشکیل دهنده آن، به اهمیت این قلعه دفاعی اشاره و جایگاه آن به عنوان خراجگزار اورارتویی (حدودا در مقطع زمانی ۸۱۰ تا ۷۶۴ ق.م و در زمان شاه منوا و آرگیشتی اول، طبق کتیبههای جوان قلعه و داش تپه) در جنوب شرق دریاچه ارومیه معرفی میشود.کلیدواژه ها
گویجه قلعه, عصر آهن, اورارتو, خراجگزاری, معماری سنگیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.