آنالیز ایزوتوپهای پایدار استرانسیوم و عناصر کمیاب Sr و Ba اسکلتهای گورستان عصر آهن مسجد کبود تبریز

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات باستان شناسی، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JARCS-7-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 370
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی زندکریمی

دانشآموخته کارشناسی ارشد باستانسنجی دانشگاه هنر اسلامی تبریز

مسعود باقرزاده کثیری

استادیار گروه باستانسنجی دانشگاه هنر اسلامی تبریز

بهرام آجورلو

استادیار گروه باستانسنجی دانشگاه هنر اسلامی تبریز

بهروز عمرانی

استادیار پژوهشکده سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری

چکیده

در این پژوهش نمونه­های دندان و استخوان ده اسکلت از اسکلت­های محوطه باستانی مسجد کبود تبریز به منظور تعیین بومی یا غیربومی بودن آنها با دو روش آنالیز ایزوتوپ­های پایدار استرانسیوم ۸۷Sr/۸۶Sr و آنالیز عناصر کمیاب Sr/Ca و Ba/Ca بررسی و مطالعه شدند. نتایج آنالیز ایزوتوپ­های پایدار نشان می­دهد که غیر از اسکلت شماره ۸/۸۱ مابقی نمونه­ها بومی هستند. مقایسه لگاریتم Sr/Caنمونه­های استخوان با این نسبت در نمونه­های دندان نشان داد که مقدار پی (P-Value) ۵۰۹/۰ و بزرگتر از سطح معناداری ۰۵/۰ است (۰۵/۰ P > )؛ در نتیجه می­توان گفت که اختلاف معناداری بین نسبت Sr/Caنمونه­های دندان و استخوان وجود ندارد. مقایسه لگاریتم Ba/Ca نمونه­های استخوان و دندان از طریق آزمون تی نیز عدد پی ۸۲۱/۰ را نشان داد که این مقدار نیز بزرگتر از سطح معناداری است (۰۵/۰ P > )؛ در نتیجه، در این مورد نیز، تفاوت معناداری بین نسبت Ba/Caنمونه­های دندان و استخوان وجود ندارد؛ بنابراین، نتایج آنالیز عناصر کمیاب حاکی از بومی بودن نمونه­هاست.

کلیدواژه ها

ایزوتوپهای پایدار, ایزوتوپ استرانسیوم, عناصر کمیاب, محوطه مسجد کبود تبریز, اسکلت انسان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.