بررسی شواهد باستانشناختی دوره ایلام میانه در حوضه کارون علیا

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات باستان شناسی، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JARCS-8-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 432
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یعقوب محمدی فر

استاد گروه باستانشناسی دانشگاه بوعلی سینا همدان

کاظم ملازاده

دانشیار گروه باستانشناسی دانشگاه بوعلی سینا همدان

علی اصغر نوروزی

دانشجوی دکتری باستانشناسی دانشگاه بوعلی سینا

چکیده

شواهد باستانشناختی، جایگاه ساکنین کوهپایههای زاگرس را در تحولات دوران ایلام تایید کرده است. اما اطلاعات منسجمی از کمیت و کیفیت آثار این دوره در بخش­های داخلی ارتفاعات زاگرس و به­خصوص در سرشاخههای رود کارون در دست نیست. جدیدترین بررسی­ها و کاوشهای باستانشناختی حاکی از وجود شواهد قابلتوجهی از دوران ایلام میانه یا یکی از شکوفاترین مقاطع تاریخ ایلام در این مناطق است. بررسی­های میدانی، بازنگری و جمعبندی نتایج مطالعات جدید جایگاه منطقه کارون علیا را در قلمرو امپراطوری ایلام بهطور مستندی آشکار مینماید. کشف تپهها ومحوطههای باستانی، آثارمعماری، تدفین­ها،کتیبه­های میخی و اشیا سفالین ایلامی در این منطقه مرتفع و صعبالعبور، دریچه­های تازه­ای بر روی ایلام­شناسان گشوده است. بررسی این مدارک نشان میدهد که این مناطق برخلاف نتیجهگیریهای پیشین، نه در حاشیه قلمرو ایلام، بلکه در بطن معادلات سیاسی و اجتماعی جنوب غرب ایران در هزاره دوم قبل از میلاد قرار داشتهاند.

کلیدواژه ها

باستانشناختی, ایلام میانه, کارون علیا, زاگرس, جنوب غرب ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.