پراکنش فرهنگ اروک و چگونگی برهمکنشهای فرهنگی و سیاسی آن با سنت فرهنگی کورا- ارس

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات باستان شناسی، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JARCS-9-1_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 205
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سپیده مازیار

دانشجوی دکتری باستانشناسی خاور نزدیک، دانشگاه گوته فرانکفورت

چکیده

در هزاره چهارم پیش از میلاد، با پیچیده­تر شدن جوامع و شکل­گیری فرهنگ اروک و مکانیسم­های پیچیده اقتصادی و اجتماعی میان جوامع اروکی و جوامع هم­زمان این فرهنگ، با شکل متفاوتی از تعاملات فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در جنوب و شمال بین­النهرین تا آناتولی و سوریه مواجه می­شویم. مکانیسم­های دقیق این پراکنش و چگونگی تاثیر و تاثرات بینفرهنگی در این دوره، باوجود مطرحشدن فرضیه­های متفاوت، همچنان در پرده­ای از ابهام باقیمانده است. از طرف دیگر، هم­زمان با فاز انتهایی گسترش این فرهنگ در مناطق شمالی­تر، سنت فرهنگی کوراـارس در منطقه­ی قفقاز با سازوکار متفاوتی در بخش دیگری از خاورمیانه به­خصوص ایران شـروع به پراکـنش می­کند. در این مـیان، در بخش­هایی از حوضه­های جغرافیایی مانند شرق آناتولی و غرب ایران، در بعضی از محوطه­ها ما با برهم­کنش این دو فرهنگ با هم مواجه می­شویم. بررسی سازوکار پراکنش فرهنگ اروک و چگونگی تعامل این فرهنگ با سنت فرهنگی کوراـارس در این حوضه­های برهم­کنش به­ویژه در ایران، موضوعی است که در این مقاله به آن پرداخته شده است.

کلیدواژه ها

اروک, شبکههای ارتباطی, سنت فرهنگی کورا ـ ارس, برهمکنشهای فرهنگی, افول نظام اروک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.