بررسی باستان شناسی محوطه های اشکانی شهرستان درگز، شمال شرق ایران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات باستان شناسی، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JARCS-11-1_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 401
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن نامی

استادیار گروه باستان شناسی، دانشگاه نیشابور

سید مهدی موسوی نیا

استادیار گروه باستان شناسی، دانشگاه نیشابور

چکیده

شهرستان درگز در شمال شرقی ایران، در مجاورت کشور ترکمنستان واقعشده است. این موقعیت جغرافیایی و همجواری این منطقه با نسا، بهعنوان اولین تختگاه اشکانیان، اهمیت و جایگاه این منطقه در تاریخ ایران در دوره اشکانی را نشان می­دهد. بهرغم همجواری درگز با ترکمنستان و نسا، مطالعات معدودی راجع به محوطه­های اشکانی این شهرستان انجامگرفته است. این مورد که چه تعداد محوطه­های اشکانی در این حوزه جغرافیایی شکلگرفتهاند؛ چه عواملی در شکل­گیری و الگوی پراکندگی آنها موثر بوده و نهایتا، تا چه اندازه می­توان محوطه­هایی همتراز با نسا در این حوزه جغرافیایی شناسایی و پیشنهاد نمود. در بررسی­های باستان­شناسی درگز ۸۵ محوطه اشکانی شناسایی گردیده است که از منظر الگوهای محیطی و وسعت محوطه­ها، قابلتامل و ارزیابی است. در نوشتار حاضر تلاش می­شود این محوطه­ها از منظر الگوهای محیطی موثر در شکل­گیری و پراکندگی آنها موردبررسی قرار گیرد. بهعلاوه، تلاش می­شود با استناد به مولفههای محیطی و وسعت، محوطه­های اشکانی شهرستان درگز خوشه­بندی گردد. بدین منظور مختصات جغرافیایی این محوطه­ها به همراه وسعت آنها در برنامه GIS مورد ارزیابی قرار گرفت. خروجی نقشه­های GIS محوطه­های اشکانی منطقه نشان داد از فاکتورهای محیطی موثر در شکل­گیری این محوطه­ها، سه فاکتور منابع آب، جاده­های ارتباطی و ناهمواری در نحوه شکل­گیری و پراکندگی محوطه­های اشکانی درگز بیشترین تاثیر را داشته­ است. بهعلاوه، سه خوشه برای محوطه­های اشکانی دشت درگز پیشنهاد گردید. دو محوطه توفی و شهرتپه، محوطه­های مرکزی دو خوشه A و B پیشنهاد گردید. بهعلاوه پیشنهاد گردید خوشه C معرف محوطه­های کوچروی دوره اشکانی در دشت درگز بوده است. نهایتا بر اساس اهمیت دو محوطه توقی و شهرتپه، جایگاه این دو محوطه در مطالعات باستان­شناسی شمال شرق ایران در دوره اشکانی تبیین گردیده است.

کلیدواژه ها

درگز, دوره اشکانی, فاکتورهای محیطی, خوشه بندی, شهرتپه, توقی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.