بهروز رسانی و بازنگری سند ملی آب در دشتهای قزوین و فومنات

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 22، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-22-2_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 229
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن براهمی

۱. Water Resources Department, Faculty of Civil Engineering, Shakhes Pajouh Research Institute, Isfahan, Iran.

کاظم شاهوردی

۲. Civil Engineering Department, Faculty of Civil Engineering, Shakhes Pajouh Research Institute, Isfahan, Iran.

چکیده

تعیین میزان آب مورد نیاز گیاه و برنامهریزی آبیاری در استفاده پایدار از منابع آب نقش بهسزایی دارد. سند ملی آب کشور نتیجه طرح" نیاز خالص آبیاری محصولات" است که با هدف تخصیص بهینه منابع آب به مصارف موجود ارائه شد. روش محاسباتی در آن، استفاده از روش پنمن- مانتیث- فائو است. برای برطرف کردن برخی از کاستیهای سند مذکور و متناسب شدن آن با شرایط دشتهای کشور، نیاز به بههنگام کردن سند مذکور است. هدف از این مطالعه، شناخت مشکلات سند ملی آب و تدوین روش مناسب برای اجرا در دشتهای کشور است. در این راستا، آب مورد نیاز الگوی کشتهای مختلف بهصورت پایلوت برای دشت قزوین در استان قزوین (نماینده مناطق خشک کشور) و دشت فومنات در استان گیلان (نماینده مناطق مرطوب کشور) در دوره آماری ۱۹۷۶ تا ۲۰۰۵ با روش پنمن- مانتیث- فائو محاسبه و نتایج آن با سند ملی آب مقایسه شد. نتایج نشان می‎دهد مقدار تبخیر و تعرق پتانسیل سالانه بین ۱۳۳۰ تا ۱/۱۵۸۷ میلیمتر در دشت قزوین و ۷۴۳ تا ۸۰۹ میلیمتر در دشت فومنات متغیر است. بهطور متوسط، تبخیر و تعرق بهاندازه ۶/۴۰ درصد در ایستگاه تاکستان (بهعنوان ایستگاه نمونه) در دشت قزوین نسبت به سند ملی آب بیشتر است.

کلیدواژه ها

Dry and Wet Area, Optimum Allocation, Water Resources, منابع آب, تخصیص بهینه, مناطق خشک و مرطوب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.