بررسی اثر کاربرد نفت سفید بر جذب عناصر سنگین در برخی از سبزیها در استان خوزستان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 22، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-22-1_030
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 358
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا سرخه

۱. Dept. of Soil Sci., Ramin Agric. and Natural Resour. Univ. of Khuzestan, Ahvaz, Iran.

بیژن خلیلی مقدم

۱. Dept. of Soil Sci., Ramin Agric. and Natural Resour. Univ. of Khuzestan, Ahvaz, Iran.

چکیده

هدف از این پژوهش بررسی مزرعه ­ای اثر کاربرد نفت سفید بر جذب عناصر سنگین در برخی از سبزیها در استان خوزستان است. بدینمنظور آزمایشی در پاییز و زمستان سال ۱۳۹۲، بهصورت آشیان ه­ای در قالب طرح کاملا تصادفی با عامل­ های شهرستان (شوش، دزفول و باوی)، گیاه (جعفری، شوید، گشنیز و هویج)، نوع مدیریت مزرعه (شاهد، مزرعه آلوده به نفت سفید یک و مزرعه آلوده به نفت سفید دو) در سه تکرار انجام شد. میزان غلظت برخی از عناصر سنگین قابل جذب خاک و نیز غلظت این عناصر در نمونه­ های گیاهی اندازهگیری شد. نتایج نشان داد در همه شهرستان­ ها، میانگین غلظت عناصر سنگین در خاک و گیاه مزارع آلوده به نفت سفید نسبت به نمونه شاهد بیشتر بود. همچنین بیشترین و کمترین میزان غلظت عناصر سنگین کادمیم و سرب خاک و گیاه بهترتیب در شهرستان باوی (۲۹/ ۱۴ و ۴۶/۴۰ میلی­گرم بر کیلو­گرم و ۹۹/۱۱ میلی­گرم بر کیلو­گرم در شوید و ۵۳/۳۵ در گیاه گشنیز) و شوش (۳۳/۹ و ۳۶/۳۰ میلیگرم بر کیلو­گرم و ۰۱/۸ و ۵۴/۲۳ میلی­گرم برکیلو­گرم در هویج) حاصل شد. ولی بیشترین و کمترین میزان عناصر روی و مس در خاک و گیاه بهترتیب در شهرستان دزفول (۰۸/۱۰۹ و ۷۱/۴۷ میلی­گرم بر کیلو­گرم  و ۳۳/۸۶ و ۵۷/۳۸ میلی­گرم برکیلو­گرم در شوید) و باوی (۷۵/۳۴ و ۳۰/۲۲ میلی­ گرم بر کیلو­گرم و ۴۴/۲۸ و ۹۶/۱۶ میلی­گرم برکیلو­گرم در هویج) بهدست آمد. با توجه به یافته­ های این پژوهش می­ توان نتیجه گرفت که کاربرد نفت سفید در مزارع سبزی باعث افزایش جذب کادمیم، سرب و مس بیش از حد مجاز در سبزیها شده است و خطر انتقال آلاینده ­های مذکور به زنجیره غذایی را در پی دارد.  

کلیدواژه ها

Kerosene, Heavy metals, Weeds, Vegetables, Khuzestan., نفت سفید, فلزات سنگین, علف هرز, سبزیها, خوزستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.