نقش مدیریت یکپارچه شهری در توسعه فرهنگ شهرنشینی شهر تهران

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه اطلاعات جغرافیایی ( سپهر)، دوره: 22، شماره: 861
  • کد COI اختصاصی: JR_SEPEHR-22-861_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 178
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی شماعی

دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه خوارزمی

محمد مهدی ابراری

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه خوارزمی

چکیده

مدیریت یکپارچه شهری نظریه نوینی است که در یکی دو دهه اخیر در ایران به صورت رسمی برای کاهش هزینه شهرها به خصوص کلانشهر تهران مطرح شده است. ناهماهنگیهای موجود بین سازمانهای مدیریتی باعث سردرگمی اداره شهر و اتلاف سرمایههای مادی و معنوی شده به گونهای که تصمیمگیری سازمانها و دستگاههای خدمات شهری در برخی موارد در تضاد با یکدیگرند. امروزه عدم مدیریت یکپارچه شهرها هزینههای چندین برابر را بر پیکر اقتصاد شهری تحمیل کرده و در نهایت فرهنگ شهرنشینی را با چالشهایی مواجه ساخته است.  هدف از این پژوهش دستیابی به راهکاری جهت یکپارچگی مدیریت شهری و توسعه فرهنگ شهرنشینی و بهرهگیری از توانها و فرصتهای موجود در همه بخشهاست. روش این پژوهش توصیفی و تحلیلی است که در ابتدا به منظور مباحث نظری، روش تاریخی متکی بر دادههای موجود مورد توجه قرار گرفته است. نتایج نشان میدهد که متناسب با رشد شهرنشینی در شهر تهران و گسترش سازمانها و ادارات مختلف، تضاد تصمیمگیریها و برنامهها و نابسامانیها در فضاهای شهری تشدید گردیده است. مدیریت شهری با توسعه فرهنگ شهرنشینی رابطه متقابلی دارد. با توجه به نحوه مدیریت شهر، فرهنگ شهرنشینی  شکل میگیرد.  بررسیهای انجام گرفته نشانگر آن است که رابطه متقابلی بین مدیران شهری در چگونگی ساخت فضاها وجود ندارد. فضاهای منظم و زیبا موجب رشد و توسعه فرهنگی میگردد. یافتهها نشان میدهد که در شهر تهران بیشترین ناهماهنگیها مربوط به سازمانهای آب، برق و مخابرات در امور حفاری که موجب آزردگی روحی و ناهنجاریهای اجتماعی میگردد. این ناهماهنگیها در مناطق جنوبی شهر بیشتر محسوس است و در شمال  شهر ناهماهنگیها کمتر میباشد.

کلیدواژه ها

مدیریت یکپارچه شهری, فرهنگ شهرنشینی, مدیریت مشارکتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.