پهنه بندی خشکسالی دراستان هرمزگان با استفاده از روش های آماری

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه اطلاعات جغرافیایی ( سپهر)، دوره: 22، شماره: 861
  • کد COI اختصاصی: JR_SEPEHR-22-861_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 300
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسرین نیک اندیش

استادیار دانشگاه پیام نور آران و بیدگل

عباسعلی آروین

استادیار دانشگاه پیام نور آران و بیدگل

وجیهه شهسواری

کارشناس ارشد جغرافیا

فرشاد سلیمانی

عضو هیات علمی دانشگاه جیرفت

چکیده

خشکسالی پدیده جهانی است که تقریبا میتواند در هر ناحیه به وقوع پیوندد و منجر به زیانها و هزینههای عمده اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی شود. در این تحقیق به منظور بررسی خشکسالیهای اقلیمی در استان هرمزگان از دادههای بارندگی سالانه مربوط به ۷ ایستگاه سینوپتیک و۸ ایستگاه بارانسنجی طی یک دوره آماری ۲۰ساله (۱۹۸۶-۲۰۰۵) استفاده گردید. پس از آمادهسازی دادهها، شدت خشکسالی به وسیله دو شاخص آماری (شاخص درصد از نرمال بارش و معیار بارش سالانه) محاسبه شد. سپس این نتایج در هر ایستگاه با نتایج بارش نظیر آن مقایسه گردید تا بهترین روش پهنهبندی انتخاب شود.  نهایتا شاخص درصد از نرمال بارش به عنوان بهترین شاخص برای پهنهبندی خشکسالی انتخاب شد. نتایج پهنهبندی نشان داد که ­­در این دو روش در سالهای۱۹۹۵،۱۹۹۶،۱۹۹۷،۱۹۹۲ترسالی، در سالهای ۱۹۹۳،۱۹۹۴ ،۲۰۰۰،۲۰۰۴،۲۰۰۵ وسعت زیادی از منطقه خشکسالی متوسط و در سال ۲۰۰۳و۲۰۰۱ وسعت زیادی از منطقه خشکسالی شدید وخیلی شدید حاکم بوده است. وقوع خشکسالی در منطقه از لحاظ تداوم، شدت و وسعت از روند مشخصی برخوردار نبوده و دارای توزیع زمانی و مکانی یکنواخت نیست. 

کلیدواژه ها

پهنه بندی, خشکسالی, شاخص های آماری, استان هرمزگان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.