نگاه وحی به شاعر، با تکیه بر سوره شعرا

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه ادب عربی، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JALIT-5-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 183
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن رضایی

استادیار دانشگاه تهران پردیس فارابی

علی تمسکی بیدگلی

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم قرآن و حدیث

چکیده

آیات ۲۲۴-۲۲۶ سوره شعرا به شاعرانی پرداخته که پیروی گمراهان از آنان، سرگردانی در هر کوی و برزن و سخن بدون عمل را از ویژگی­های آنان برشمرده است. این آیات شریفه برای برخی، این شبهه را به وجود آورده است که در قرآن شاعران نکوهش شده­اند و با شعر و شاعری مخالفت شده است. این پژوهش، به بررسی و نقد این شبهه و پاسخ به این سوال می­پردازد که نظر صحیح قرآن در مورد شاعران چیست؟ توجه به تخصیص آیه پایانی سوره شعرا، فضای سیاه شعر در زمان نزول، شعر به عنوان گونه­ای از کلام، بزرگداشت شاعران در احادیث پیامبر (ص) و امامان معصوم علیهم­السلام و همچنین بدست دادن تفسیر صحیح از آیات مورد بحث، مولفه­هایی هستند که نگارندگان به منظور روشن شدن بحث به آنها پرداخته­اند. حاصل کلام اینکه قرآن نه تنها شاعران را به صورت موجبه کلیه نکوهش نمی­کند، بلکه رسالت­های مهمی نیز برای آنها قرار داده که از جمله آنها سرودن اشعار با درون­مایه­های توحیدی، موعظه و دعوت مردم به حق است.

کلیدواژه ها

شاعر, شعر, سوره شعرا, زمان نزول, روایات, تفاسیر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.