ساختار تشبیه در خسرو و شیرین و ویس و رامین

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دو فصلنامه ادب فارسی، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ADFA-3-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 336
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

روح اله هادی

دانشیار دانشگاه تهران

زینب نصیری

دانشجوی دوره دکتری دانشگاه تهران

چکیده

تشبیه اساسیترین رکن دستگاه بلاغی است که تصاویر دیگر مانند استعاره و تشخیص و کنایه از آن ناشی میشوند. در این تحقیق، انواع تشبیهات ویس و رامین و خسرو و شیرین، از وجوه مختلف ـ نظیر وجه شبه، ادات تشبیه، حسی و عقلی بودن، مفرد و مرکب بودن، ساختار ظاهری، بسامد بهکارگیری تشبیه، تصاویر مشترک در هر دو اثر ـ بررسی و دستهبندی و مقایسه شده و پس از تطبیق انواع تشبیهات، تحلیلی علمی و آماری از آن  ارائه شده است. مسئله اصلی پژوهش، مقایسه انواع تشبیهات این دو اثر از لحاظ وجوه مذکور برای مشخص کردن میزان ابتکار و تقلید نظامی از فخرالدین اسعد گرگانی است. داستان خسرو و شیرین، ۵۳۰۰ بیت است که در ۱۰۰۵ بیت (۱۹ درصد) تشبیه دیده میشود و ویس و رامین با ۸۳۰۰ بیت، ۱۲۶۰ تشبیه (۵/۱۵ درصد) دارد. از نکات مهم این تحقیق، وجه شبههای نو و ابداعی در بیشتر تشبیهات نظامی است که بیانگر ابتکار و خلاقیت وی در آوردن معانی و مضامین تازه است. همچنین تصاویر و تشبیهات مشترکی بین هر دو اثر وجود دارد که نشاندهنده بهرهگیری نظامی از مضامین ویس و رامین است.

کلیدواژه ها

تشبیه, ساختارهای تشبیهی, ویس و رامین, خسرو و شیرین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.