پیشنهادی بر جاینامشناسی شهر اسلامی ترشیز بر اساس مطالعات میان رشتهای (متون نوشتاری، دادههای باستانشناختی وG.I.S )

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات باستان شناسی، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JARCS-12-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 242
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد اسماعیل اسمعیلی جلودار

دانشیار گروه باستان شناسی دانشگاه تهران

رضا حیدری

دانش آموخته کارشناسی ارشد باستان شناسی دانشگاه تهران

چکیده

یکی از مهمترین دلایل شکلگیری شهرها در بستر تاریخی آنها، عوامل جغرافیایی آنهاست. شهر تاریخی ترشیز با استناد به منابع تاریخی، از جمله شهرهای مهم دوران اسلامی در خراسان است که با تغییر در مکانش، چشم انداز فرهنگی ولایت ترشیز را با تغییر همراه کرد، تغییر مکانی که باعث جابجایی شهر از بخش غربی به بخش شرقی آن شد. محدوده فرهنگی ترشیز شامل شهرستان های بردسکن، خلیل آباد وکاشمر در جنوب غربی خراسان رضوی است. تا پیش از انتقال شهر تاریخی ترشیز به بخش شرقی (محدوده سیاسی شهرستان کاشمرکنونی) در حدود اواسط قرن ۱۲ هجری قمری، این شهر در محدوده شهرستان امروزی بردسکن واقع بوده است. این پژوهش بر آن است تا با روش تاریخی و تحلیلی آماری، انواع داده های باستانشناسی(شامل استفاده از نتایج بررسی میدانی باستانشناختی منطقه)، مدلهای آماری در سیستم اطلاعات جغرافیایی و منابع نوشتاری، پیشنهادی برای مکان شهر تاریخی ترشیز داشته باشد. نتایج بدست آمده از پژوهش با تکیه بر آگاهیهای منابع نوشتاری، محوطههای مهم شناسایی شده در بررسی باستانشناختی منطقه و کمکگیری از سیستم اطلاعات جغرافیایی(G.I.S) در نهایت محوطه شناسایی شده باستانی فیروزآباد را به عنوان نزدیکترین گزینه احتمالی برای جاینام شهر باستانی ترشیز نشان داد. م م م م م م م م م

کلیدواژه ها

ترشیز, بردسکن, محوطه فیروزآباد, مکانیابی, GIS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.