کاربرد شبکه عصبی مصنوعی در شبیهسازی عناصر اقلیمی و پیشبینی سیکل خشکسالی ) مطالعه موردی: استان اصفهان(

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: مجله جغرافیا و برنامه ریزی محیطی، دوره: 21، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_GEP-21-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 285
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد خوشحال دستجردی

سیدمحمد حسینی

چکیده

 اربرد شبکه عصبی مصنوعی در شبیهسازی عناصر اقلیمی و پیشبینی سیکل خشکسالی ) مطالعه موردی: استان اصفهان( چکیده   در این­ پژوهش، از شبکه­های عصبی مصنوعی ( Artificial Neural Networks ) به عنوان ابزاری توانمند در مدل سازی فرآیندهای غیرخطی و نامعین، به منظور پیش­بینی سیکل خشکسالی در۲۰ ایستگاه سینوپتیک، کلیماتولوژی و هیدرومتری استان اصفهان که حداقل۲۰ سال آمار روزانه داشتند، استفاده شد. از نرم­افزار MATLAB-۷ و در شاخه Neural Network ، برای پیش­بینی وتجزیه و تحلیل عناصراقلیمی کمک گرفته شد. ورودی مدل­های ANN ، داده­های میانگین­ماهانه بارش، دبی حداقل و دمای­بیشینه است که این داده­ها، بازه زمانی سال­های۱۳۶۰ تا۱۳۸۳ را در بر می­گیرند. اطلاعات۲۰ ساله برای آموزش مدل ­ ها و ۴ سال باقی مانده برای آزمایش آن­ها به کاررفته است. شبکه مورد استفاده از نوع پرسپترون چندلایه( Multi - layer P erceptron ) با الگوریتم پس­انتشارخطا ( Back Propagation ) و تکنیک یادگیری مارکوارت- لونبرگ ( Train LM: Levenberg-Marquardt ) است. ساختارهای گوناگونی از شبکه عصبی با تغییر در لایه­های ورودی (۶ مدل)، تعداد گره­ها در لایه­های پنهان و خروجی (۲ الی۲۰ گره) ایجاد گردید. نتایج حاصل از تحقیق حاضر، نشان می­دهد که در ­ میان الگوهای مورد بررسی، دمای­بیشینه، دبی و بارش، نقش مثبتی در پیش­بینی خشکسالی­های استان اصفهان داشته، با کاربرد شبکه عصبی مصنوعی می­توان با دقت بالای ۹۵ درصد، سیکل خشکسالی استان را پیش­بینی نمود.

کلیدواژه ها

مارکوارت- لونبرگ, واژه­های کلیدی: شبکه عصبی مصنوعی, پیش­بینی خشکسالی, پرسپترون چندلایه, مارکوارت, لونبرگ, استان اصفهان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.