بررسی سه مولفه سوررئالیسم در شعر محمدعلی شمسالدین

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه ادب عربی، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JALIT-11-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 329
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فهیمه میرزایی جابری

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات عربی دانشگاه اصفهان

سردار اصلانی

دانشیار گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه اصفهان

سید رضا سلیمانزاده نجفی

دانشیار گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه اصفهان

حسین آقا حسینی

استاد گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه اصفهان

چکیده

محمدعلی شمسالدین ازجمله شاعران نوپرداز معاصر لبنان است. اشعار او به سبب آشنایی با ادبیات و مکاتب غربی و همچنین علاقه به عرفان شرقی، سبکی ویژه دارد. شمسالدین در زندگی شعری خود به شعر سوررئالیستی رویاورد؛ بهگونهایکه بیشتر اشعار او بر پایه سبک مبتنی بر ناخودآگاه شکل گرفته است. او خود را شاعری ماورایی میداند که چکامههایش در عالم غیب ریشه دارند. در این پژوهش با بررسی شناسههای سوررئالیسم در شعر  محمد علی شمسالدین چنین میتوان دریافت که سه مولفه «نگارش خودکار» و «جنون» و «رویا» در اشعار این شاعر نمود درخور توجهی دارد.  تاکنون پژوهشی درباره سوررئالیسم و نقش آن در اشعار این شاعر ارائه نشدهاست؛ به همین سبب پژوهشگران در این پژوهش کوشیدهاند تا افزونبر نشاندادن تاثیرپذیری این شاعر از عرفان ایرانی ـ اسلامی، سه مولفه سوررئالیسم را در اشعار او بررسی و تبیین کنند. معاصر بودن محمد علی شمسالدین با پیدایش مکتب سوررئالیسم همراه با تمایلات عرفانی، بر شاعر بسیار تاثیر گذاشته است؛ بهگونهایکه گویا اشعارش را در حالت ناخودآگاه و بیخویشی میسراید. با آشکارکردن نمودهای مختلف از سه مولفه سوررئالیسم (جنون، رویا، نگارش خودکار) در اشعار محمد علی شمسالدین، افزونبر معرفی اندیشه و نگرش شاعر، به شناخت گوشهای از سبک شعری این شاعر نیز کمک خواهد شد.

کلیدواژه ها

محمدعلی شمسالدین, سوررئالیسم, نگارش خودکار, جنون, رویا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.