واکاوی ارتباط بین فقر اجتماعیاقتصادی و محرومیت کالبدیکارکردی در مناطق پانزدهگانه شهر اصفهان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله جغرافیا و برنامه ریزی محیطی، دوره: 31، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_GEP-31-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 245
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

همایون نورائی

استادیار گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اصفهان، اصفهان، ایران

فائزه شفیع

کارشناس ارشد برنامه ریزی شهری، موسسه غیرانتفاعی دانشپژوهان پیشرو، اصفهان، ایران

چکیده

با گسترش پیچیدگیهای شهری در قرن حاضر، فقر و محرومیت شهری نیز ابعاد و جنبههای متفاوتی یافته است؛ به گونهای که سنجش فقر از دیدگاه صرفا درآمدی و اقتصادی در گذشته، به آزادی چندبعدی انسان و اهداف توسعه هزاره در عصر فعلی ارتقا یافته است و بررسی چندبعدی و ارتباطی فقر شهری، نگرشی نوین در برنامهریزی و مدیریت شهری محسوب میشود. هدف مقاله حاضر، تحلیل میزان فقر «اجتماعی و اقتصادی» و محرومیت و فقر «کالبدی و کارکردی» در مناطق پانزدهگانه شهر اصفهان و واکاوی میزان معناداری ارتباط بین این دو است. در این زمینه، براساس مرور ادبیات نظری و تجربی، سنجههای مربوط شناسایی و اطلاعات لازم برای بررسی سنجهها به روش اسنادی و میدانی (از نوع مصاحبه) گردآوری شد؛ ضمن اینکه با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (تحلیل عاملی، رگرسیون خطی و تحلیل همبستگی پیرسون) و بهرهگیری از نرمافزارهای GIS و SPSS، سنجهها و عوامل یادشده تبیین و تحلیل شد. نتایج حاکی است با توجه به امتیازات هر عامل در تحلیل عاملی بهلحاظ فقر اجتماعی و اقتصادی، مناطق ۱۴ و ۱۵، مناطقی بسیار محروم و مناطق ۱ و ۵، مناطقی بسیار برخوردارند. بهلحاظ محرومیت کالبدی و کارکردی نیز، منطقه ۱۴ بسیار محروم و منطقه ۶ بسیار برخوردار است؛ همچنین ضریب همبستگی بین دو عامل «فقر اجتماعیاقتصادی» و «محرومیت کالبدیکارکردی»، ۵۹۴/۰ مثبت و معنادار، و این موضوع در بیشتر مناطق پانزدهگانه شهر اصفهان کاملا مشهود است. در پایان نیز بعضی پیشنهادها برای کاهش سطح محرومیت و فقر در ابعاد «اجتماعی و اقتصادی» و «کالبدی و کارکردی» به تفکیک مناطق پانزدهگانه شهر اصفهان ارائه شده است.

کلیدواژه ها

فقر شهری, فقر اجتماعیاقتصادی, محرومیت کالبدیکارکردی, مناطق شهر اصفهان, تکنیک تحلیل عاملی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.