تحلیل تطبیقی شاخصهای سلامت در استان خوزستان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله جغرافیا و برنامه ریزی محیطی، دوره: 27، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_GEP-27-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 226
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی محمدی ده چشمه

استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

فرشته شنبه پور

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه شهید چمران، اهواز، اهواز، ایران

چکیده

سلامتی، موضوعی است که در توسعه مناطق تاثیر میگذارد و از آن تاثیر میپذیرد، به همین دلیل است که اصل ۲۹ قانون اساسی نیز به سلامتی توجه کاملی نشان داده است. امروزه کیفیت و سلامت شرایط زندگی ساکنان شهرها و روستاها هدف اصلی سیاستی برنامهریزی شهری و منطقهای محسوب میشود. همچنین، وضعیت بهداشتی و درمانی جامعه، مساله ضروری و مهم در نظر برنامهریزان است. به منظور حل مسایل ناشی از نبود تعادلهای منطقهای گام نخست، شناخت و سطحبندی مناطق از برخورداری در زمینههای مختلف، بهویژه خدمات بهداشتی و درمانی است. هدف از پژوهش حاضر، تحلیل فضایی شهرستانهای استان خوزستان به لحاظ برخورداری از شاخصهای سلامت است. در این پژوهش که از نوع توصیفی - تحلیلی است، از دادههای سالنامه آماری ۱۳۹۱ استان خوزستان بهره گرفته شده است. ابتدا مهمترین شاخصهای سلامت، تعیین و سپس وضعیت ۲۴ شهرستان استان خوزستان به لحاظ برخورداری از شاخصهای سلامت با استفاده از روش تحلیل رابطه خاکستری ارزیابی شده است. نتایج، گویای آن است که شهرستان اهواز نسبت به سایر شهرستانهای استان خوزستان از وضعیت مطلوبتری برخوردار است. سپس سطح توسعهیافتگی شهرستانهای استان خوزستان به لحاظ شاخصهای سلامت با استفاده از ضریب ناموزون موریس به چهار گروه توسعهیافته، در حال توسعه، کمتر توسعهیافته و محروم تقسیم شده است و با بهرهگیری از سیستم اطلاعات جغرافیایی (ARC/GIS) توزیع آنها نمایش داده شده است. با توجه به نتایج بهدستآمده از مدل موریس از کل شهرستانهای استان، ۶ شهرستان توسعهیافته، ۸ شهرستان در حال توسعه، ۸ شهرستان کمتر توسعهیافته و دو شهرستان محروم هستند.

کلیدواژه ها

شاخصهای سلامت, تحلیل خاکستری, مدل موریس, استان خوزستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.