تحلیل و ارزیابی سامانه اتوبوسهای سریعالسیر (BRT) شهر اصفهان براساس استانداردهای موسسه ITDP

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله جغرافیا و برنامه ریزی محیطی، دوره: 29، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_GEP-29-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 222
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا مختاری ملک آبادی

عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور تهران

چکیده

شهر زیبای اصفهان ازجمله شهرهایی است که حملونقل، پارکینگ، ترافیک و پیرو آن افزایش آلایندههای زیستمحیطی را باید در زمره مهمترین مشکلات آن برشمرد. توسعه حملونقل عمومی و تجهیز زیرساختهای آن، یکی از راهکارهای کاهش مشکلات شهر اصفهان است؛ در این میان توسعه خطوط اتوبوسهای سریعالسیر به دلیل محاسن زیاد نقش چشمگیری دارد. در حال حاضر سه خط اتوبوس های سریع السیر در شهر اصفهان اجرا شده است و روزانه به تعداد بسیاری از شهروندان در این خط سرویسدهی میشود. با وجود مزایای بیشمار این سیستم برای حملونقل شهری و کاهش آلودگیهای زیستمحیطی شهر اصفهان، اگر راهاندازی این سامانه براساس معیارها و استانداردهای مناسب نباشد، به مشکلات متعددی خواهد انجامید. نوع پژوهش حاضر کاربردی، روش مطالعه اسنادی، تحلیلی، پیمایشی و نوع استخراج از دادهها، استقرایی است. ابزار گردآوری دادهها در این پژوهش، استفاده از منابع آماری، پرسشنامهای، کتابخانهای و ... است. در پژوهش حاضر از پرسشنامه استاندارد بینالمللی به صورت مقایسهای استفاده شده که موسسه جهانی حملونقل و سیاستهای توسعه تدوین در سال ۲۰۱۴ برای نخستینبار منتشر کرده است. متخصصان، کارشناسان و رانندگان اتوبوس  ۴۰ عدد از این پرسشنامهها را تکمیل کردهاند. نتایج پژوهش نشان داد وضعیت خطوط اتوبوسرانی سریعالسیر شهر اصفهان براساس استانداردهای جهانی در ردیف مدال برنز و وضعیت نامطلوب قرار میگیرد. امتیاز سامانه اصفهان حدود ۴۵ است و با توجه به اینکه براساس تقسیمبندی این موسسه خط طلایی کسب امتیاز بیش از ۸۵، خط نقرهای کسب امتیاز ۷۰-۸۴ و خط برنزی کسب امتیاز ۵۰-۶۹ را نیاز دارد، متاسفانه سامانه شهر اصفهان با کسب این امتیاز از مجموع شاخصهای مثبت و منفی، حتی در ردیف کمتر از خطوط برنز قرار میگیرد.

کلیدواژه ها

سامانه اتوبوسهای سریعالسیر (BRT), موسسه ITDP, حملونقل شهری, شهر اصفهان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.