تعیین الگوی ژنتیکی و تشخیص ژن کارباپنماز کلبسیلا پنومونیه در جدایههای مقاوم به کارباپنم خانواده انتروباکتریاسه جداشده از بیمارستانهای شهر اصفهان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه زیست شناسی میکروارگانیسمها، دوره: 8، شماره: 32
  • کد COI اختصاصی: JR_BJM-8-32_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 306
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داریوش شکری

میکروبشناسی-مرکز تحقیقات عفونتهای بیمارستانی-دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

سید مسیح فاطمی

گروه میکروبشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران.

سمیرا محمدی

بخش میکروبیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

صدیقه کریمی

گروه میکروبیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

مقدمه: درمان باکتریهای انتروباکتریاسه مقاوم به کارباپنم (CRE: carbapenem resistant enterobacteriacea) دشوار است زیرا دارای سطح مقاومت آنتیبیوتیک بالاییاند که میتواندبا واسطه آنزیمهای کارباپنماز مختلف از جمله آنزیم کلبسیلا پنومونیه کارباپنماز (KPC: Klebsiella pneumoniae carbapenemase) باشند. هدف از این مطالعه تعیین الگوی مقاومت، الگوی ژنتیکی و تشخیص ژن KPC در سویههای مقاوم به کارباپنم در جدایههای انتروباکتریاسه بود. مواد و روشها: در این تحقیق، الگوی مقاومت به آنتیبیوتیک و الگوی ژنتیکی جدایههای انتروباکتریاسه مقاوم به کارباپنم و فراوانی آنزیم KPC مورد بررسی قرار گرفت. در طول ۱۶ ماه مطالعه (از آذرماه ۱۳۹۵ تا فروردین ۱۳۹۷)، سویههای اشریشیاکلی، انتروباکتر و سیتروباکتر از نمونههای بالینی مختلف جداسازی و شناسایی شدند و آزمون حساسیت آنتیبیوتیکی در آنها تعیین شد. علاوه بر آن، شیوع آنزیم KPC با استفاده از روش PCR و دو روش فنوتیپی شامل آزمون اصلاح شده هاج (MHT) و آزمون ترکیب با اسید بوریک تعیین شد. برای تعیین شباهت ژنتیکی گونههای مقاوم کارباپنم، از روش ERIC-PCR استفاده گردید. نتایج: نتایج نشان داد که در ۵۲۰، ۱۴۶ و ۵۸ سویه اشریشیاکلی، انتروباکتر و سیتروباکتر به ترتیب، آنتیبیوتیکهای موثر شامل کارباپنمها، پیپرازیلین /تازوباکتام، آمیکاسین، سفپیم، فسفومایسین، نیتروفورانتوئین و جنتامایسین بودند. علاوه بر این، ۱۲ (۳/۲ درصد) سویههای اشریشیاکلی، ۴ سویه (۷/۲ درصد) سویههای انتروباکتر و ۴ (۹/۶ درصد) سویههای سیتروباکتر مقاوم به کارباپنمها بودند. آنزیمKPC با روش فنوتیپی MHT در ۱۸ سویه و با روش فنوتیپی بوریک اسید در ۶ سویه مثبت بود اما نتایج PCR برای ژن آن منفی بود. نتایج ERIC-PCR نشان داد در گونههای مقاوم به کارباپنم سیتروباکتر، انتروباکتر و اشریشیاکلی به ترتیب ۳، ۴ و ۹ گروه با مشابهت ژنتیکی دیده شدند. بحث و نتیجهگیری: این مطالعه نشان دهنده شیوع بالای مقاومت آنتیبیوتیک و اختصاصیت پایین روشهای فنوتیپی استاندارد مورد استفاده برای تشخیص KPC و عدم وجود این آنزیم در سویههای وسیع مورد تحقیق در شهر اصفهان بود.

کلیدواژه ها

اشریشیاکلی, انتروباکتر, سیتروباکتر, کارباپنم, آنزیم کارباپنماز کلبسیلا پنومونیه (KPC)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.