بررسی تنوع ژنتیکی باکتریهای میلهای غیرتخمیرکننده مقاوم به فلزهای کادمیوم و مس جداشده از پسابهای صنعتی با استفاده از نشانگرهای مولکولی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه زیست شناسی میکروارگانیسمها، دوره: 7، شماره: 27
  • کد COI اختصاصی: JR_BJM-7-27_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 250
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین حبیب الهی

گروه میکروبیولوژی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج ، ایران

امین باقی زاده

گروه بیوتکنولوژی، پژوهشگاه علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته کرمان، ایران

آذر سبکبار

گروه میکروبیولوژی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج ، ایران

چکیده

مقدمه: حذف زیستی بهترین روش برای رفع آلودگیهای ناشی از فلزهای سنگین در پسابهای صنعتی است و نخستین قدم در این مسیر، شناسایی و طبقهبندی ریزموجودات مناسب بهویژه باکتریهای مقاوم به این فلزهاست. مواد و روشها: در پژوهش حاضر، ۱۷ باکتری گرم منفی غیرتخمیرکننده از پسابهای صنعتی جداسازی و شناسایی شدند و کمترین غلظت بازدارنده (MIC) آنها نسبت به غلظتهای مس و کادمیوم ارزیابی شد؛ DNA باکتریهای یادشده با دو روش CTAB و دلاپورتا استخراج و تنوع ژنتیکی آنها با ۷ نشانگر RAPD و ۳ نشانگر ISSR بررسی شد. ماتریس تشابه بر اساس ضریب تشابه جاکارد با نرمافزار ۲.۰۲) NTSYS-pc (Ver برای ژنوتیپها محاسبه و دندروگرام به روش UPGMA رسم شد. نتایج: ۱۳۳ باند با استفاده از ۱۰ نشانگر DNA شناسایی شدند که از این تعداد، ۱۲۲ باند چندشکل و ۱۱ باند یکشکل بودند. این نشانگرها سطح بالایی از چندشکلی را در میان باکتریهای مطالعهشده نشان دادند. بحث و نتیجهگیری: تنوع ژنتیکی حاصل از بررسی توام نشانگرهای ISSR و RAPD در تجزیه خوشهای و دندروگرام رسمشده با تنوع ژنتیکی مشاهدهشده بر اساس مقادیر MIC تطابق زیادی داشت و استفاده توام از هر دو نوع نشانگر برای دستهبندیهای ژنتیکی بر اساس مقاومت به فلزهای مس و کادمیوم دقیقتر بود. برای تکمیل نتایج روش خوشهای، تجزیه به مولفههای اصلی نیز انجام شد و پلاتهای دوبعدی و سهبعدی رسم شدند.نتایج مقایسه این دو روش نشاندهنده انتخاب مناسب نشانگرها برای بررسی تنوع ژنتیکی میباشد واز بین دو روش، انجام تجزیه خوشهای نوصیه میشود.

کلیدواژه ها

تنوع ژنتیکی, نشانگر RAPD, نشانگر ISSR, باکتریهای غیرتخمیرکننده, فلزهای سنگین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.