مقایسه روشهای مولکولی و ریختشناسی در مطالعه همزیستی قارچهای میکوریزی آربوسکولار گیاه زعفران (Crocus sativus L.)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه زیست شناسی میکروارگانیسمها، دوره: 7، شماره: 26
  • کد COI اختصاصی: JR_BJM-7-26_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 288
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمزه پوریوسف

کارشناسی ارشد میکروبیولوژی، علوم و تحقیقات خراسان رضوی، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران

جعفر همت

استادیار ژنتیک مولکولی، پژوهشکده زیستفناوری- سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران، تهران، ایران

محسن واعظ

استادیار ژنتیک مولکولی، پژوهشکده زیستفناوری- سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: شناسایی قارچهای همزیست میکوریزا آربوسکولار گیاه زعفران که در فصلهای سال با تنشهای محیطی فراوان اعم از اقلیمی و خاکی مواجه است، جهت کاربرد، افزایش رشد و تولید گیاه و مقاومت به عوامل بیماریزا اهمیت ویژهای دارد. مواد و روشها: وجود اسپور قارچهای همزیست میکوریزا آربوسکولار در خاک ریزوسفر گیاه زعفران سه منطقه از مزارع شهرستان گناباد بررسی شد. همچنین کلنیزاسیون ریشه و تنوع قارچهای همزیست با زعفران طی دو سال متوالی ۹۳-۱۳۹۲ مبتنی بر روشهای ریختشناسی و مولکولی انجام شد. علاوه بر این، کشت تلهای با استفاده از گیاه سورگوم و خاک سه منطقه کشت زعفران انجام شد. روش مولکولی با استفاده از PCR آشیانهای حاصل از تکثیر ژن زیرواحد کوچک ژن rRNA قارچهای کلنیزه انجام شد. نتایج: طی بررسی اسپورهای موجود در اطراف خاک ریزوسفر، سه گونه اسکوتلوسپورا دیپورپورسنس، ریزوفاگوس اگرگاتوس و فونیلیفورمیس کالدونیوم شناسایی شدند. کلنیزهشدن میکوریزها در ریشه زعفران در فیلد طبیعی تنها در یک منطقه مشاهده شد؛ درحالی که کلنیزهشدن میکوریزها در گیاه تله سورگوم در خاک مناطق کشت زعفران بین ۲۱ تا ۲۴ درصد متغیر بود، در مزرعه زعفران بیش از ۵/۱ درصد مشاهده نشد. با وجود این، نتایج مولکولی همزیستی آنها را درتمام مناطق مطالعهشده زعفران و گیاه سورگوم نشان داد. این نتایج کلنیزاسیون زعفران را با ریزوفاگوس ایرانیکوس و ف. کالدونیم نشان دادند. پیش از این، به روش مولکولی تعیین همزیستی در زعفران گزارش نشده است. بحث و نتیجهگیری: تنوع گونهای قارچهای همزیست در سورگوم و زعفران متفاوت بود و بر اساس مقایسه نتایج همزیستی مبتنی بر ریختشناسی و مولکولی، به نظر می رسد که روش مولکولی ارائهشده شاخص مناسبتری برای وجود همزیستی است در حالی که روشهای کلاسیک نتایج متفاوت و گاه گمراهکنندهای ارائه میکنند.

کلیدواژه ها

زعفران, میکوریزا وزیکولار آربوسکولار, کلنیزاسیون, PCR آشیانهای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.