بررسی توان تولید آنزیم ACC-دآمیناز در باکتریهای جداسازی شده از خاکهای خشک، شور و شور- سدیمی و انتخاب باکتری کارآمد در تولید آنزیم

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه زیست شناسی میکروارگانیسمها، دوره: 6، شماره: 21
  • کد COI اختصاصی: JR_BJM-6-21_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 159
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا سلیمانی

استادیار خاکشناسی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایران

حسینعلی علیخانی

استاد بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک، دانشگاه تهران، ایران

حسن توفیقی

دانشیار شیمی خاک، دانشگاه تهران، ایران

چکیده

مقدمه: تنشهای خشکی، شوری و شور- سدیمی، از راههای گوناگونی مانند ساخت زیستی اتیلن تنشی مایه کاهش رشد گیاهان میشوند. بهدلیل توانابودن برخی از باکتریهای خاک در کاهش تنش و مصرف پیشنیاز تولید اتیلن (ACC)، این پژوهش برای دستیابی به باکتری برتر سازنده آنزیم ACC-دآمیناز در تنشهای خشکی، شوری و شور- سدیمی خاکها انجام شد. مواد و روشها: در این پژوهش، با جداسازی ۴۰۰ باکتری از خاکهای با قابلیت هدایت الکتریکی و نسبت جذب سدیمی گوناگون، توان تجزیه ACC و ساخت آلفاکتوبوتیرات بهعنوان معیار ساخت آنزیم ACC- دآمیناز در باکتریهای سازنده این آنزیم و اثر تنشهای خشکی و شوری بر روند رشد باکتریها و توان مصرف ACC بررسی شد. نتایج: پردازش و آزمون دادهها نشان داد که نه تنها توانایی ساخت آنزیم ACC- دآمیناز در میان جدایهها با هم ناهمانند بود، بلکه اندازه مصرف ACC در آنها بسیار وابسته به تنشهای خشکی و شوری بود. در بیشتر جدایههای باکتری، با افزایش تنش، روند کاهشی معنیداری در مصرف ACC دیده شد؛ اما گونه باکتری باسیلوسسیمپلکس که از خاکهای شور- سدیمی جداسازی شد، افزون بر توانایی ساخت ۹۰۱ نانو مول آلفاکتوبوتیرات بر میلیگرم پروتئین در ساعت در شرایط بدون تنش، دارای بیشترین پایداری مصرف ACC در تنشهای خشکی و شوری بود. این باکتری، در برابر دیگر جدایهها، بردباری نسبی بیشتری به تنشهای خشکی و شوری دارد و تا شوری ۴۰ دسیزیمنس بر متر و پتانسیل اسمزی ۲۵-­ بار، همچنان ACC را مصرف کرد. بحث و نتیجهگیری: بابررسی باکتریهای جداسازیشده آشکار شد که باکتری باسیلوسسیمپلکس، کارایی بیشتری در ساخت آنزیم ACC-دآمیناز در تنشهای خشکی و شوری داشت و بردبار به تنشهای یادشده بود؛ بنابراین،­ کاربرد این باکتری برای کاهش تنشها در خاکهای شور و شور-سدیمی و مناطق خشک و نیمهخشک در شرایط مزرعه پیشنهاد شد.

کلیدواژه ها

باکتری باسیلوسسیمپلکس, آنزیم ACC-دآمیناز, خشکی, شوری, شور- سدیمی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.