بررسی مولفه سازگاری مدل هوش هیجانی بار-ان و روشهای پرورش آن در سنت و سیره امام علی (علیهالسلام)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_FRH-2-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 311
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاده جعفری

Nahjul Balagha BM of Ahle-Bayt college of Isfahan university.

امیرحسین بانکی پورفرد

Assistant professor Department of psychology university of Isfahan.

سیده راضیه طبائیان

Assistant professor of Ahle-Bayt college of Isfahan university

چکیده

چکیده هدف پژوهش حاضر بررسی و استخراج روشهای پرورش مولفه سازگاری مدل هوش هیجانی بار-ان بود. روش جمعآوری دادهها کتابخانهای و با روش تحلیل محتوا انجام شد. سه خردهمولفه سازگاری «انعطافپذیری، حل مسئله و آزمون واقعیت» در سنت و سیره امام علی (علیهالسلام) بررسی شد. انعطافپذیری در سنت و سیره امام علی (علیهالسلام)، عقاید و اصول را دربر نمیگیرد و رفق و مدارا در هنگام مشاهده ظلم و گناه و تجاوز به حقوق دیگران و پایمالشدن اصول اسلام مذموم بوده و مداهنه نامیده میشود و در چنین مواقعی باید با خشونت و شدت با آن برخورد کرد. روشهای پرورش این مولفه در سنت و سیره امام علی(علیهالسلام)، کسب صفت رفق و مدارا و شناخت، آگاهی و پذیرش تفاوتهای بین فردی بود. روشهای پرورش خردهمولفه حل مسئله در سنت و سیره امام علی (علیهالسلام) عبارت بود از فکر و اندیشه درباره مسئله، توکل بر خداوند و مشورتکردن با افراد واجد شرایط. خردهمولفه آزمون واقعیت درباره دیدن واقعیتها است، ولی سنت و سیره امام علی (علیهالسلام)، راههای رسیدن به حقیقتها و واقعیتها را پیش روی انسان قرار داده بود که این راهها عبارت بود از: لزوم ضرورت و کوشش مداوم برای رسیدن به حقیقت، لزوم صبر و استقامت و تحمل مشکلات برای رسیدن به حقیقت، عبرت از حوادث عبرتآموز و عقوبت قیامت و تقوای الهی، لزوم پرهیز از خیالبافی و داشتن برهان از پروردگار و یا حجتی آشکار، لزوم پیروی از اولیای خدا و اهل بیت پیامبر و تکیهنکردن بر نادانی خویش و پیروینکردن از هوای نفس، لزوم پرهیز از دنیا و حجابهای پندار این عالم و غفلت از خود و خودفریبی.  

کلیدواژه ها

Keywords: adaptability component, emotional intelligence, tradition, Imam Ali (AS), bar-on., کلیدواژهها: مولفه سازگاری, هوش هیجانی, سنت و سیره, امام علی (علیهالسلام), بار-ان.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.