مطالعه اثر مکمل روی آلی بر متابولیسم گلوکز و شاخصههای مقاومت به انسولین در اوایل دوره شیرواری میش

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی، دوره: 75، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JVR-75-4_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 218
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میلاد هاشمی

دانشآموخته دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

احسان عناصری

گروه بیماریهای درونی و کلینیکال پاتولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

رسول پیرمحمدی

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

سیامک عصری رضایی

گروه بیماریهای درونی و کلینیکال پاتولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

چکیده

زمینه مطالعه: کاهش حساسیت انسولینی و لیپولیز گسترده در حوالی زایمان از جمله علل معمول وقوع بیماری‎های متابولیکی مرتبط با متابولیسم انرژی در میش میباشند. هدف: تحقیق حاضر با هدف مطالعه اثر روی آلی بر متابولیسم گلوکز و شاخصههای مقاومت به انسولین در میشهای اوایل دوره شیرواری طراحی شد. روشکار: ۱۸ راس میش نژاد قزل براساس میزان روی آلی دریافتی به سه گروه؛ CTR (جیره پایه بدون افزودنی روی)، LZn (جیره پایه بعلاوه روی به میزان ۳۰ میلی­گرم به ازای ماده خشک خوراک) و HZn (جیره پایه بعلاوه روی به میزان ۳۰۰ میلیگرم به ازای ماده خشک خوراک) تقسیم­بندی شدند. نتایج: نتایج مطالعه حاضر تفاوت معنیداری بین گروه­های مورد مطالعه در مقادیر گلوکز، اسیدهای چرب غیراستریفیه، بتاهیدروکسی بوتیرات، کلسترول و تری گلیسرید و نیز عیار انسولین خون میش­ها نشان نداد. همچنین اثر روی بر نسبت انسولین به گلوکز در بین گروه­های آزمایشی غیر معنی­دار بود (۰۵/۰< p ). تجویز زینک-متیونین به صورت خوراکی افزایش معنی­داری (۰۰۱/۰> p ) در غلظت روی سرم خون میش­های دریافت­کننده مکمل ایجاد نمود. مساحت سطح زیر منحنی (AUC۶۰, AUC۱۲۰) برای گروه کنترل و LZn بیشترین و برای گروه HZn کمترین مقادیر را نشان داد (۰۵/۰> p ). نرخ پاکسازی گلوکز در میشهای دریافت­کننده مکمل زینک-متیونین نسبت به گروه کنترل بیشتر بود. زمان لازم برای رسیدن غلظت گلوکز به نصف در میش­های دریافت­کننده روی به طور معنی­داری کمتر از گروه کنترل بود (۰۰۱/۰> p ) که نشان دهنده حالت بهبودی حساسیت به انسولین و وضعیت متابولیسم گلوکز است. نتیجهگیری نهایی: یافته­های تحقیق حاضر نشان میدهند که مکمل غذایی زینک-متیونین در بهبود بالانس منفی انرژی و جلوگیری از مقاومت به انسولین در میش­های شیروار پس از زایش موثر بوده و این احتمال وجود دارد که پاسخ به انسولین در میش­ها در کنار استفاده از مکمل­های حاوی روی بهبود پیدا کند.

کلیدواژه ها

میش, انسولین, گلوکز, شیرواری, روی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.