اثرات تجویز فلورفنیکل خوراکی روی برخی شاخصهای خونشناختی قزلآلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) تحت چالش با عوامل استرپتوکوکوزیس/ لاکتوکوکوزیس

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی، دوره: 75، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JVR-75-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 276
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیما شیری

گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

سیاوش سلطانیان

گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

طهورا شمالی

گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

رضا سلیقه زاده

گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

چکیده

زمینه مطالعه: آنتی بیوتیکها میتوانند وضعیت فیزیولوژیک و سیستم ایمنی میزبان را دستخوش تغییر نمایند و بکارگیری شاخصهای خونی نشانگر مناسبی برای پایش آنهاست. هدف: مطالعه تغییرات شاخصهای خونشناختی ماهی قزلآلای رنگین کمان تحت چالش با عوامل استرپتوکوکوزیس/ لاکتوکوکوزیس در پی مصرف فلورفنیکل خوراکی. روشکار: بدین منظور، تعدادی ماهی (۵/۷ ± ۵۵ گرم) در یک بلوک کاملا تصادفی در ۶ تیمار و ۳ تکرار شامل گروههای بدون/ با چالش عفونی هر پاتوژن به طور جداگانه و بدون/ با دارودرمانی در دوزاژ ۱۵ میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن برای ۱۰ روز متوالی، مورد آزمایش قرار گرفتند. دوزهای باکتریهایStreptococcus iniae (۱۰۷×۸۷/۲) و Lactococcus garvieae (۱۰۵×۸/۶) واحد تشکیل پرگنه بر میلیلیتر) به مقدار ۳۰ درصد LD۵۰ در آزمایش اصلی بکار گرفته شدند. در پایان دوره آزمایشی، از سیاهرگ ساقه دمی ماهیها خونگیری انجام شد. اندازهگیری هماتوکریت و هموگلوبین با استفاده از روشهای استاندارد و شمارش یاختههای خونی پس از تهیه گسترش و با بکارگیری هماتوسایتومتر صورت گرفت. نتایج: یافتهها نشان داد که درصد هماتوکریت، میزان هموگلوبین و تعداد گویچههای سرخ خون ماهیان در گروههای دریافت کننده دارو نسبت به گروه شاهد به طور معنیداری کاهش یافته است (۰۵/۰p < ). مصرف روزانه فلورفنیکل به مدت ۱۰ روز متوالی در دوز اشاره شده، توانسته سبب کاهش معنیدار تعداد لنفوسیتهای خون شود (۰۵/۰p < ). از سوی دیگر به نظر میرسد که تعداد مونوسیتها، نوتروفیلها و سایر یاختههای خونی در پی دریافت دوزاژ دارویی به طور معنیداری افزایش یافتند (۰۵/۰p < ). نتیجهگیری نهایی: به نظر میرسد که مصرف خوراکی فلورفنیکل توانسته است سبب بهبود ایمنی ذاتی از طریق افزایش یاختههای خونی شود. گرچه با توجه به کاهش فراوانی لنفوسیتهای خون و اینکه مسئله ایجاد آنمی در ماهی به دنبال مصرف فلورفنیکل کماکان وجود دارد، توصیه میشود در صورت کاهش تلفات و بهبود علائم درمانگاهی از سطوح پائینتر دامنه مجاز مصرفی آنتی بیوتیک از نظر FDA برای درمان استفاده شود.

کلیدواژه ها

خونشناسی, قزلآلای رنگین کمان, فلورفنیکل, Streptococcus iniae, Lactococcus garvieae

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.