کثرت ادیان و جستجوی ملاکهای حقانیت

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های عقلی نوین، دوره: 5، شماره: 10
  • کد COI اختصاصی: JR_JNIR-5-10_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 219
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قدرت الله قربانی

گروه فلسفه

چکیده

میسازد. پیروان هریک از ادیان بر اساس ویژگی­های تاریخی یا الهی و غیرالهی بودن دین خود، پاسخ­های متفاوتی به این پرسش دادهاند. در این تحقیق با استفاده از روش­های عقلانی، استقرایی، تاریخی و تحلیل محتوا، بر ملاک­های مختلفی برای ارزیابی حقانیت ادیان تمرکز می­شود. این ملاک­ها عبارتند از: ۱. خداباوری؛ ۲. الهی بودن؛ ۳. وحدانیت در مقابل شرک؛ ۴. آخرت­باوری؛ ۵. انسجام معرفتی و انطباق بیشتر با عقلانیت بشری؛ ۶. جامعیت در آموزه­ها و کارآیی در تامین معنای زندگی انسان؛ ۷. آموزهمحوری بهجای پیامبرمحوری؛ ۸. عدم تحریف کتب مقدس و ۹. اصلاح انحرافات ادیان پیشین. رابطه طولی و عرضی این ملاک­ها ما را قادر می­سازد تا در نهایت به این نتیجه برسیم که ادیان الهی حقانیت بیشتری دارند و از میان آنها نیز دینی که بدون تحریف بوده یا تحریفات کمتر و باورهای منسجم و عقلانی­تر بیشتر داشته باشد و نقش موثری در معنای زندگی و اخلاق مومنان برجای بگذارد، واجد حقانیت بیشتری خواهد بود. ضمن اینکه حقانیت دینی، امری ذومراتب و تشکیکی است و از اینرو بیشتر سنت­های دینی، بهویژه ادیان الهی واجد آن هستند، اما میزان بهره­مندی آنها از آن یکسان نیست، بلکه به میزانی که معیارهای فوق در یک سنت دینی حضور بیشتر و پررنگ­تری دارند، آن دین می­تواند دربردارنده درجه تشکیکی و سلسلهمراتبی عالی­تری از حقانیت باشد.

کلیدواژه ها

ادیان, کثرتگرایی, حقانیت, خداباوری, وحدانیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.