بررسی پاسخ توده های مقاوم و حساس علف هرز خونی واش معمولی (Phalaris minor) به دزهای مختلف علفکش مزوسولفورون+یدوسولفورون+ایمن کننده مفن پایردی اتیل از دو استان کشور

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی مهندسی کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: AGRICONF04_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 806
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین زمانی

گروه آگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

اسحاق کشتکار

گروه آگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

اسکندر زند

موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

حمیدرضا ساسان فر

موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

به منظور کمی سازی درجه مقاومت توده های مقاوم علف هرز خونی واش معمولی به علف کشمزوسولفورون+یدوسولفورون+ایمن کننده مفن پایردی اتیل (OD ۱.۲%) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاتصادفی و با سه تکرار انجام شد. این آزمایش دوبار در گلخانه موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور در سال ۱۳۹۸ تکرار شد.تیمارهای این آزمایش شامل دو استان (فارس و خوزستان)، چهار توده علف هرز خونی واش (شامل دو توده حساس (G۳ وKH۳۷) و دو توده مقاوم (F۱۲ و KH۴۳)) و هفت دز مختلف علف کش مزوسولفورون+یدوسولفورون+ایمن کننده مفنپایردی اتیل بودند. توده های خونی واش در مرحله دو تا سه برگی در معرض هفت دز مختلف علف کش قرار گرفتند. چهارهفته پس از سمپاشی وزن خشک گیاهان اندازه گیری شد. به منظور تعیین درجه مقاومت و برازش نمودارها از مدللگ لجستیک سه پارامتره استفاده شد. میانگین درجه مقاومت برای توده مقاوم KH۴۳ از استان خوزستان ۸ / ۳ برآورد شد.همچنین به دلیل مقاومت بالای توده F۱۲ از استان فارس، برازش مدل برای این توده ممکن نبود بنابراین درجه مقاومتبرای این توده، بیش از ۸ / ۱۹ تخمین زده شد. بروز مقاومت بالا به علف کش مزوسولفورون+یدوسولفورون+ایمن کننده مفنپایردی اتیل در علف هرز خونی واش، از استان های فارس و خوزستان زنگ خطری برای کشاورزی این مناطق می باشد . بنابراینباید از مصرف متوالی این علف کش خودداری شود. همچنین به منظور حفظ این علف کش در سبد سموم، رعایت برنامه هایمدیریتی مثل تناوب زراعی، اختلاط علف کش ها و تناوب استفاده از علف کش ها ضروری است.

کلیدواژه ها

درجه مقاومت، دز-پاسخ، مزوسولفورون+یدوسولفورون+ایمن کننده مفن پایردی اتیل، مقاومت به علف کش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.