بررسی اثر کیلات مس- متیونین و اسانس پونه کوهی بر عملکرد، کیفیت گوشت، پاسخ ایمنی و فراسنجههای بیوشیمیایی خون جوجههای گوشتی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه تولیدات دامی، دوره: 22، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JAP-22-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 204
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امین سعید

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

محسن افشار منش

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

محمد سالارمعینی

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

چکیده

تاثیر کیلات مس- متیونین و اسانس پونه کوهی در مقایسه با آنتیبیوتیک بر عملکرد، کیفیت گوشت، پاسخ ایمنی و فراسنجههای بیوشیمیایی خون با استفاده از ۲۴۰ قطعه جوجه گوشتی راس ۳۰۸ در یک آزمایش فاکتوریل ۲×۳ با سه سطح فزودنی (فاقد افزودنی، ۵۰۰ میلیگرم در کیلوگرم آنتیبیوتیک فلاووفسفولیپول و ۱۰۰ میلیگرم در کیلوگرم جیره اسانس پونه کوهی) و کیلات مس- متیونین (صفر و ۱۱۸ میلیگرم در کیلوگرم جیره) در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار و چهار تکرار و ۱۰ پرنده در هر تکرار بررسی شد. در پایان دوره (۴۲ روزگی) از هر تکرار یک پرنده نر برای انجام آزمایشات کیفیت گوشت، پاسخ ایمنی و فراسنجههای بیوشیمیایی خون نمونهگیری شد. پرندگانی که جیره حاوی کیلات مس- متیونین با فلاووفسفولیپول دریافت کردند وزن زنده بالاتری نشان دادند (۰/۰۵> P). پرندگانی که با جیره حاوی کیلات مس- متیونین تغذیه شدند، افزایش وزن بیشتر و ضریب تبدیل بهتری داشتند (۰/۰۵> P). همچنین پرندگان تغذیه شده با جیرههای فاقد افزودنی و آنتیبیوتیک با و بدون کیلات مس- متیونین در مقایسه با سایر گروهها اکسیداسیون اسیدهای چرب بیشتری داشتند (۰/۰۵> P). در سنین ۲۸ و ۴۲ روزگی بالاترین پاسخ ایمنی (تیتر آنتیبادی) در گروه کیلات مس- متیونین با اسانس پونه مشاهده شد (۰/۰۵> P). نشان داده شد، اسانس پونه به ترتیب سبب کاهش و افزایش LDL و HDL خون گردید (۰/۰۵> P). نتایج این پژوهش نشان داد، استفاده از کیلات مس- متیونین با آنتیبیوتیک، باعث بهبود بهرهوری تولید و استفاده مکملهای کیلات مس- متیونین و اسانس پونه در جیره پرندگان سبب بهبود کیفیت گوشت و افزایش ایمنی گردید.

کلیدواژه ها

اکسیداسیون اسید چرب, تیتر آنتیبادی, جوجه گوشتی, فراسنجههای بیوشیمیایی خون, گیاه دارویی و مس آلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.