تاثیر نوع مکمل چربی مصرفی بر تولید و ترکیب شیر و ریخت شناسی پستان در بزهای سانن شکم اول

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه تولیدات دامی، دوره: 22، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JAP-22-3_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 392
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هدی جواهری بارفروشی

استادیار،بخش تحقیقات مدیریت پرورش دام و طیور، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور

حسن صادقی پناه

استادیار،بخش تحقیقات مدیریت پرورش دام و طیور، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور

نادر اسدزاده

استادیار،بخش تحقیقات مدیریت پرورش دام و طیور، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور

نادر پاپی

استادیار،سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات علوم دامی ایران، کرج

فضل الله موسوی پور

کارشناس،آزمایشگاه شیر، آزمایشگاه مرکزی، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور

چکیده

اثر مصرف جیره­های حاوی منابع مختلف چربی بر تولید و ترکیب شیر و ریختشناسی غده پستان ۴۰ راس بز سانن شکم اول از دو ماه آخر آبستنی تا ۱۲ هفته پس از زایش، موردمطالعه قرار گرفت. بزها براساس میانگین وزن زنده اولیه به چهار گروه ۱۰ راسی تقسیم و به یکی از چهار جیره­ آزمایشی اختصاص یافتند. جیره­ها شامل جیره بدون چربی، جیره حاوی چربی اشباع، جیره حاوی دانه سویا و جیره حاوی دانه بزرک بودند. نتایج این مطالعه نشان داد در کل دوره، تولید شیر در بزهای تغذیهشده با جیره حاوی دانه بزرک بیشتر از بزهای تغذیهشده با جیره بدون چربی یا حاوی چربی اشباع بود (۰/۰۵> P). میانگین تولید شیر روزانه در بزهای تغذیهشده با جیره حاوی دانه بزرک در هفته­های اول، دوم، سوم، پنجم، دهم و دوازدهم شیردهی نسبت به بزهای تغذیهشده با جیره بدون چربی یا حاوی چربی اشباع بالاتر بود (۰/۰۵> P). درصد پروتئین، لاکتوز، مواد جامد بدون چربی و مواد جامد شیر در بزهای تغذیهشده با جیره بدون چربی بالاتر از سایر گروه­ها بود (۰/۰۵> P). درصد نسبت چربی به پروتئین در بزهای تغذیهشده با جیره حاوی چربی­های غیراشباع بالاتر از سایر گروه­ها بود (۰/۰۵> P). مصرف جیره حاوی چربی­های غیراشباع موجب بهبود در حجم، محیط و اندازه­ کارتیه­های پستان شد (۰/۰۵> P). در مجموع، استفاده از مکمل­های چربی غنی از اسیدهای چرب غیراشباع مانند دانه سویا یا دانه بزرک در جیره پیش از زایش و اوایل شیردهی، عملکرد شیردهی را در بزهای سانن شکم اول بهبود می­بخشد.

کلیدواژه ها

آبستنی, بز سانن, ریخت شناسی پستان, عملکرد شیردهی, مکملهای چربی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.