ابزارهای تامین مالی و عوامل موثر بر مشارکت مردم در بهسازی محیطی شهر سبز (فراتحلیلی بر مطالعات انجام‏شده در ایران)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد و برنامه ریزی شهری، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_UREP-1-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 182
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمانه عابدی

دکتری اقتصاد منابع طبیعی، استادیار دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی

چکیده

امروزه، شهرها با چالش‏های اساسی ساختاری مانند ارتقای توسعه بازارهای داخلی و افزایش روند مهاجرت روبه‏رو هستند که به تحمیل آثار منفی مانند آلودگی‏های محیط زیستی، تراکم جمعیت و گسترش نامتوازن شهرها در زمینه ارائه خدمات منجر شده است. در این میان، بازآفرینی شهری به عنوان یکی از ارکان شهر پایدار یا شهر سبز، اهمیت زیادی دارد. در فرایند بازآفرینی شهری نیز تامین منابع مالی یکی از استراتژی‏های مهم و ارکان اجرای طرح‏های بهسازی و نوسازی محسوب می‏شود. از این‏رو، هدف مطالعه حاضر آن است که با مروری بر مطالعات داخلی روش‏های تامین مالی پروژه‏های نوسازی بافت فرسوده، بتوان به مجموعه‏ای از تجارب و مولفه‏های اثرگذار بر موفقیت آن‏ها دست‏یافت. بنابراین، در پژوهش حاضر با توجه به وسعت موضوع و تعدد مطالعات در این حوزه، با استفاده از روش کتابخانه‏ای، مروری و اسنادی، به بررسی و تحلیل روش‏های تامین مالی بازآفرینی بافت فرسوده شهری، مولفه‏های اثرگذار بر انتخاب آن‏ها و همچنین، مباحث مرتبط با مشارکت مردم در این حوزه پرداخته ‏شده است. نتایج نشان داد ساختار تامین مالی استفاده‏شده برای پروژه نوسازی ممکن است در یک شهر و حتی منطقه به دلیل قوانین و شرایط خاص آن موثر نباشد؛ در حالی ‏که به‏طور موثری در مناطق دیگر قابل‏ استفاده باشد. بنابراین، انتخاب روش تامین مالی مناسب، به شرایط هر پروژه و ویژگی‏های منطقه میزبان بستگی دارد. همچنین، در بیشتر مطالعات فقط به رتبه‏بندی روش‏های تامین مالی و بررسی عوامل موثر بر انتخاب ابزارهای یادشده پرداخته ‏شده است. این در حالی است که به ضعفها و قوتهای استراتژی‏های تامین مالی نوسازی و بهسازی شهری پرداخته نشده است که باید به‏عنوان پیش‏نیاز رتبه‏بندی روش‏های تامین مالی در مطالعات آتی در نظر گرفته شود. 

کلیدواژه ها

بازآفرینی شهری, بافت فرسوده, سرمایه اجتماعی, تامین مالی, شهر سبز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.