جداسازی و شناسایی مولکولی باکتریهای اندوفیت نعناع فلفلی، بابونه، مارچوبه و بررسی تاثیر جدایهها در بازدارندگی فعالیت قارچهای بیماریزای گیاهی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه زیست شناسی میکروارگانیسمها، دوره: 5، شماره: 19
  • کد COI اختصاصی: JR_BJM-5-19_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 471
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحیده فغانی زاده

دانشجوی دکتری تخصصی میکروبیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دامغان، سمنان، ایران

محمد حسین ارزانش

استادیار پژوهشی بیولوژی خاک، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان، ایران

سجاد یزدان ستاد

دانشجوی دکتری تخصصی میکروبیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

رضا نظام زاده

استادیار ژنتیک، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دامغان، سمنان، ایران

چکیده

مقدمه: باکتریهای اندوفیت از میکروارگانیسمهای غیربیماریزای ساکن بافتهای گیاهیاند که با تولید فاکتورهای رشد باعث افزایش متابولیسم، رشد و مقاومت گیاه در برابر عوامل بیماریزا و تنشهای محیطی میشوند. این مطالعه بهمنظور جداسازی و شناسایی مولکولی باکتریهای اندوفیت گیاهان دارویی نعناع فلفلی، بابونه و مارچوبه و بررسی فعالیت ضدمیکروبی جدایهها علیه چندین پاتوژن گیاهی (آسپرژیلوس نایجر، آلترناریا آلترناتا، فوزاریوم اکسی پوروم و موکور هایمالیس) و نیز بررسی تاثیر جدایههای اندوفیت بر عملکرد رشد گیاهان، انجام گرفت. مواد و روشها: باکتریهای اندوفیت از بافت ریشه نعناع فلفلی، بابونه و مارچوبه جداسازی شد. فعالیت ضدقارچی جدایههای اندوفیت روی پاتوژنهای قارچی آسپرژیلوس نایجر، آلترناریا آلترناتا، فوزاریوم اکسی پوروم و موکور هایمالیس با استفادهاز روش ایجاد چاهک در محیط مولر هینتون آگار بررسی شد. هر بذر گیاه به سوسپانسیون جدایههای اندوفیت تلقیح و در گلدانهای حاوی ۳۰۰ گرم خاک کاشته شد. تاثیر جدایههای تلقیحشده روی پارامترهای رویشی گیاهان بررسی و با نرمافزار آماری SAS ۹.۲ تحلیل شد. نتایج: در مجموع ۶ جدایه اندوفیت متعلق به جنس باسیلوس از ریشه گیاهان موردمطالعه جدا شد. بررسیهای آماری و نتایج حاصل از تجزیه واریانس دادهها نشان داد که جدایهها تاثیر معنیداری را در فعالیت بازدارندگی پاتوژنهای قارچی و نیز در رشد گیاهان آزمایششده داشتند. رشد سه گیاه نعناع فلفلی، بابونه، و مارچوبه نشان داد که نمونههای گیاهی تیمارشده با باکتریهای اندوفیت در مقایسه با نمونههای فاقد تیمار باکتری، طول بیشتر داشت. بحث و نتیجهگیری: در این مطالعه، باکتریهای اندوفیت از سه گیاه نعناع فلفلی، بابونه، و مارچوبه جدا شد و تاثیر فعالیت بازدارندگی جدایهها روی پاتوژنهای قارچی رایج و نیز در بهبود رشد گیاهان تایید شد. با توجه به پتانسیل بالقوه اندوفیتها، این میکروارگانیسمها بهعنوان عوامل بیوکنترل در کشاورزی، جهت افزایش مقاومت گیاهان در برابر بیماریزاهای قارچی و تنشهای محیطی و نیز در بهبود رشد و باروری گیاهان میتوانند استفاده شوند. 

کلیدواژه ها

اندوفیت, بابونه, قارچهای بیماریزا, مارچوبه, نعناع فلفلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.