فراوانی جمعیت اشریشیا کلی در شیرینی‏‏های عرضه شده در شهر اصفهان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه زیست شناسی میکروارگانیسمها، دوره: 5، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_BJM-5-17_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 273
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رسول رضایی

دانشجوی کارشناسی ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ایران

ملیحه صادقی

دانشجوی کارشناسی ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ایران

حاجیه قاسمیان صفایی

دانشیار میکروبیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ایران

مریم میرلوحی

استادیار علوم و صنایع غذایی، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ایران

اکبر حسن زاده

مربی آمار و اپیدمیولوژی، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ایران

چکیده

مقدمه: قابلیت بالای آلوده شدن مواد اولیه شیرینی به میکروارگانیسم اشریشیا کلی، تنوع شیرینی‏ها و تفاوت قابل توجه در سطح بهداشتی محل تولید و عرضه موجب شد تا پژوهش‏ حاضر ضمن مطالعه شاخص‏‏های پراکندگی این میکروارگانیسم در شیرینی‏‏های شهر اصفهان اثر چهار عامل رطوبت، نوع شیرینی، سطح بهداشتی محل تولید و عرضه و نوع فرآورده از نظر صنفی و صنعتی بودن بر میزان آلودگی را بررسی کند‏. ‏‏‏ مواد و روش ‏‏ها: تعداد ۲۰۰ نمونه از سطح شهر نمونه‏گیری و آزمون میکروبی با کشت سطحی بر محیط ائوزین متیل بلو آگار انجام شد. سپس، تعدادی از نمونه‏‏های مثبت به‏طور تصادفی انتخاب و با آزمون‏‏های تاییدی IMVIC و TSI بررسی شد. در تحلیل داده‏ها از آزمون‏‏های توصیفی، تجزیه واریانس و آزمون تعقیبی توکی یا آزمون T مستقل با سطح معنا‏‏داری ۹۵ درصد در نرم افزار SPSS استفاده شد‏‏. ‏‏‏ نتایج: نتایج گویای آلودگی ۱۹ درصد از کل نمونه‏ها با میانگین، میانه و بیشنیه شمارش به ترتیب (۰۵/۰ ±۳۵ /۰)، صفر و ۴۰ /۳ لگاریتم پرگنه در هر گرم بود. عوامل رطوبت، نوع شیرینی و نوع فرآورده از نظر صنفی و صنعتی بودن اثر معنا‏‏داری (P value< ۰.۰۵) در میانگین آلودگی داشت اما تفاوت در سطح بهداشتی محل تولید و عرضه در میان شیرینی‏هایی که به شکل صنفی عرضه شده بودند اختلاف معناداری در میانگین الودگی ایجاد نکرد. بحث و نتیجه‏ گیری: حدود یک پنجم از کل شیرینی‏‏های عرضه شده فاقد ضابطه استاندارد از نظر الودگی به اشریشیا کلی هستند. برقراری استاندارد‏های بهداشتی قوی در واحد‏های صنفی نیاز اصلی در تضمین ایمنی شیرینی‏ ها است. ‏‏‏

کلیدواژه ها

آلودگی میکروبی, شیرینی, اشریشیا کلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.