تحلیل کوتاهمدت و بلندمدت دلایل تفاوت بهرهوری کل عوامل در آسیای شرقی و غربی: بررسی آثار اصلی و تعاملی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی و بودجه، دوره: 24، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JPBUD-24-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 306
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید جعفری

University of Sistan and Baluchestan. Iran.

مرضیه اسفندیاری

University of Sistan and Baluchestan, Iran,

مصیب پهلوانی

University of Sistan and Baluchestan, Iran.

چکیده

این پژوهش با بررسی آثار اصلی و تعاملی هر یک از متغیرهای اثرگذار بر بهرهوری کل عوامل در کشورهای آسیای شرقی و غربی به تحلیل کوتاهمدت و بلندمدت عوامل موثر بر تفاوت بهرهوری در این کشورها در دوره ۲۰۱۴-۱۹۹۸ میپردازد. بر اساس نتایج، اصلیترین عوامل موثر بر افزایش بهرهوری در کوتاهمدت و بلندمدت در آسیای شرقی به‏ ترتیب سهم استفاده از سوختهای فسیلی، حکمرانی خوب، رانتهای نفتی، و سرمایه انسانی است، در حالی که اصلیترین عوامل افزایش بهرهوری در آسیای غربی به‏ ترتیب حکمرانی خوب و درجه باز بودن تجاری است. همچنین، سهم استفاده از سوختهای فسیلی، سرمایه انسانی، رانتهای نفتی، سرمایهگذاری مستقیم خارجی، درجه باز بودن تجاری، و توسعه مالی مهم‏ترین عوامل تفاوت بهرهوری در کشورهای شرق و غرب آسیا در کوتاهمدت و بلندمدت است. حکمرانی خوب نیز بهرهوری کل عوامل را در کوتاهمدت برای کشورهای آسیای غربی و در بلندمدت برای کشورهای آسیای شرقی بیش‏تر افزایش می‏ دهد. همچنین در کوتاهمدت و بلندمدت، آثار تعاملی حکمرانی خوب و رانتهای نفتی به افزایش، و سرمایه انسانی و رانتهای نفتی به کاهش بهرهوری کل عوامل در کشورهای آسیای غربی منجر می ‏شود، در حالی که اثر تعاملی سرمایه انسانی و سرمایهگذاری مستقیم خارجی اثری در بهرهوری کل عوامل ندارد.

کلیدواژه ها

Total Factor Productivity (TFP), East and West Asia, Share of Fossil Fuels, Good Governance, Main and Interaction Effects., بهره وری کل عوامل تولید, آسیای شرقی و غربی, سهم سوختهای فسیلی, حکمرانی خوب, آثار اصلی و تعاملی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.