خمس در فرایند غیبت

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی فقه، حقوق و پژوهش های دینی
  • کد COI اختصاصی: ICCA02_069
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 441
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن رهبری

پژوهشگر علوم قرآن و حدیث و مدرس دانشگاه علوم کاربردی

چکیده

خمس به عنوان یکی از واجبات مالی اسلام، از دیرباز مورد توجه حوزه های فقه پژوهی و تفسیر شیعی بوده و درباره کلیات و زوایای گوناگون آن به شکل مستوفایی به بحث و بررسی پرداخته اند و در آثار به جای مانده، دیدگاه های متفاوتی را - بویژه در دوره های پیشین - به یادگار گذاشته اند. در قرون اخیر هر چند در بیشتر احکام خمس، نوعی همفکری و اجماع فقهی دیده می شود و با کتاب های استدلالی فراوانی در این باب روبرو هستیم، اما واقعیت این است که در منابع فقه استدلالی، به رغم فراوانی روایاتی که به چگونگی و حکم خمس در عصر غیبت می پردازند، چندان توجه و کاوشی در باره آنها دیده نمی شود؛ بلکه استدلال های فقهی در رسیدن به این بخش از دیدگاه اسلامی، یا با سکوت و بایکوت خبری همراه است و یا با ادعای ضعف اخبار تحلیل» و «سستی آنها در تعارض با اخبار وجوب خمس»! از این رو، در جستار حاضر، خمس پژوهی با تبیین بیشتری از اخبار «تحلیل خمس» همراه است؛ به گونه ای که روال تحقیق، استنباطات فقهی همسو با سقوط خمس در عصر غیبت را دقیق تر از دیگر روش های اجتهادی در می یابد.

کلیدواژه ها

خمس، قرآن، غنیمت، روایات تحلیل، ارباح مکاسب، عصر غیبت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.