تاثیر درمان شناختی بر کارکردهای اجرایی کودکان مبتلا به بیش فعالی/ نقص توجه مرور سیستماتیک

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: اولین همایش ملی روان شناسی بالینی کودک و نوجوان
  • کد COI اختصاصی: CPCAUMA01_149
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 449
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهزاد آردن

دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

بیش فعالی/ نقص توجه، از اختلالات شایع میباشد که کودکان زیادی را درگیر میکند. یکی از نظریاتی که این اختلال را تبیین میکند به نقص در فرایند کارکردهای اجرایی اشاره دارد. بهبود مولفه های کارکردی به کاهش رفتارهای ناهنجار در کودکان منجر می شود. شناخت درمانی یک نوع مداخله درمان جو محور است که هدف از آن ارتقا مهارت و کاهش علائم رفتاری میباشد که میتواند در این زمینه به کار گرفته شود. هدف از مطالعه حاضر مرور سیستماتیک پژوهش های انجام گرفته در این زمینه است. در این مرور سیستماتیک، جستجوی مقالات کارآزمایی بالینی به زبان فارسی، با کلید واژه های "شناخت درمانی" و "بیش فعالی/ نقص توجه" در پایگاه های, Irandoc , Scholar.google, SID Magiran بین سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۹ صورت گرفت. در نهایت با اعمال معیارهای ورود و خروج و انجام غربالگری، یازده مقاله مورد ارزیابی و مرور سیستماتیک قرار گرفت. نتایج مطالعات حاکی از اثر بخش بودن درمان شناختی بر روی مولفه های کارکردهای اجرایی بخصوص حافظه فعال و بازداری پاسخ است. تعداد ۹ پژوهش در مورد تاثیر این نوع مداخله بر روی حافظه فعال بود که بیشترین پژوهشها در این زمینه را شامل می شود. مطالعات محدودی در مورد تاثیر پذیری سایر مولفه ها مانند: سرعت پردازش اطلاعات، انعطافپذیری شناختی و توجه صورت گرفته است. همچنین عمده مداخلات با استفاده از سیستم های رایانه ای و نرم افزاری انجام شده بود. پژوهشهای مورد بررسی با جامعه آماری متفاوت پسران، دختران و هر دو جنس با هم بودند. مطالعات مورد بررسی در گروه سنی ۷ تا ۱۳ سال، تاثیر شناخت درمانی بر کارکردهای اجرایی کودکان مبتلا به بیش فعالی/ نقص توجه را تایید می کنند.

کلیدواژه ها

شناخت درمانی، بیش فعالی/ نقص توجه، مرور سیستماتیک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.