بازشناسی نقش مسجد و بازار به عنوان فضاهای عمومی و هویت بخش اجتماعی در شهرهای اسلامی نمونه موردی: مسجد و بازار وکیل شیراز

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس بین المللی معماری و شهرسازی طراحی پایدار و فراگیر برای همگان
  • کد COI اختصاصی: AUPS01_030
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 319
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضوان گودرزی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه شهرسازی، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه غیرانتفاعی آپادانا شیراز، ایران

علیرضا دمی

استاد موسسه آموزش عالی آپادانا- شیراز- ایران

چکیده

شهرهای اسلامی اصولا بر اساس ارزش های دینی عقیدتی، شکل و هویت گرفته اند و به راحتی می توان با گذری در شهر و فضاهای عمومی تاثیراعتقادات مذهبی را در بسیاری از مکان ها مشاهده کرد. این شهرها از دیرباز بخاطر خصلت ها و ویژگی های منحصر به فردی که در خود دارندهمیشه مورد توجه بوده و هستند. نکته ای که در این بین مورد توجه قرار می گیرد، اهمیت ویژه ی مسجد و بازار به عنوان اساسی ترین عناصر درشهرها است. دو اصل جدانشدنی که ارتباطی تنگاتنگ با هم دارند و به نوعی مادیات و معنویات را در کنار هم به نمایش می گذارند. مورد مشابهیکه در اکثر شهرهای اسلامی- ایرانی وجود دارد و قابل رویت است و هنوز هم در دل شهرها حیات دارند و مورد استفاده مردم قرار می گیرند. روشبه کار گرفته شده در این پژوهش بصورت توصیفی- تحلیلی می باشد و با بررسی و مطالعات کتابخانه ای، تلاش شده تا با عقب رفتی به دوره یزندیان در شهر شیراز، مسجد و بازار وکیل این شهر را تا به امروز مورد بررسی قرار داده و به تاثیر مذهب در به وجود آمدن این دو عنصر و ارتباطآنها با هم پی برد و همچنین نقش آنها را در ایجاد فضای عمومی اجتماعی و هویت بخش شهری شرح داد.

کلیدواژه ها

اسلامی، شهر، مسجد، بازار، هویت، فضای عمومی، شیراز، مسجد وکیل، بازار وکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.